HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči nováčci složili slib

Součástí slavnostního ceremoniálu bylo i předání medailí vybraným příslušníkům 

Slavnostní slib hasičů nováčků u Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje hostil ve středu 10. května Státní hrad a zámek Bečov. Složení slibu je zákonnou povinností každého nově sloužícího hasiče u sboru. I když by se mohlo zdát, že se jedná o formální akt, tak opak je pravdou. Jedná se o závazek služby lidem v jakékoliv situaci, a to s vědomím, že profesionální hasič je dle svého slibu připraven pro ochranu zájmů České republiky nasadit i vlastní život. Proto si tento akt zaslouží důstojnou slavnosti formu. Hasiči v Karlovarském kraji tak po několika letech obnovili veřejný ceremoniál skládání slibu nováčků, jehož součástí bylo i předání medailí za věrnost sboru vybraným příslušníkům.

V zahradách bečovského zámku nastoupilo přes třicet nových hasičů, kteří ke sboru nastoupili v průběhu loňského roku a prvních měsíců letošního roku. Dalších deset nováčků se slavnostního aktu nemohlo zúčastnit, aktuálně jsou zařazeni v kurzech mimo kraj. Po příchodu slavnostního praporu Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, čehož se ujala čestná stráž složená z příslušníků Hasičského útvaru ochrany Pražského kradu, ve svém úvodním projevu popřál ředitel HZS Karlovarského kraje Oldřich Volf všem nováčkům, aby ve své profesní kariéře nemuseli dostát tomuto svému největšímu závazku. Zároveň jim poděkoval, že se rozhodli spojit své profesní působení právě s hasičským sborem. V obdobném duchu pozdravil nováčky také náměstek generálního ředitele HZS ČR František Vavera, hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a krajský ředitel Policie ČR v Karlovarském kraji Petr Macháček. Před samotným slibem předal krajský ředitel hasičů vybraným příslušníkům sboru ocenění v podobě medaile za věrnost III. a II. stupně. Pamětní medaili ředitele sboru se poté rozhodl udělit za dlouhodobou vynikající spolupráci při rozvoji požární ochrany v kraji pozvaným hostům, tedy hejtmanovi kraje Petru Kulhánkovi a policejnímu řediteli Petru Macháčkovi.

Na pokyn velitele slibu hasiči po přečtení textu slibu jednotným „Tak slibujeme“ stvrdili svůj závazek služby pro bezpečí všech obyvatel kraje i celé České republiky. I když v průběhu celého ceremoniálu na všechny zúčastněné mírně pršelo, na samotný závěr nechyběl symbolický hasičský křest vodou z hasičské cisterny na prvním nádvoří zámku.

Text slavnostního slibu:

„Slibuji na svou čest a svědomí, že při výkonu služby budu nestranný a budu důsledně dodržovat právní a služební předpisy, plnit rozkazy svých nadřízených a nikdy nezneužiji svého služebního postavení. Budu se vždy a všude chovat tak, abych svým jednáním neohrozil dobrou pověst bezpečnostního sboru. Služební povinnosti budu plnit řádně a svědomitě a nebudu váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život.“

Výběr místa pro složení slibu padl bečovský hrad a zámek. Důvodem jsou nejen velmi reprezentativní prostory pro takto důležitý akt. Státní hrad a zámek Bečov dlouhodobě velmi úzce spolupracuje s hasičským sborem při přípravě na ochranu památek. Zásahy v takovýchto prostorách jsou z hlediska hasičů posuzovány jako zásahy za velmi ztížených podmínek a zajištění požární ochrany je zde náročné. Díky spolupráci resortů Ministerstva kultury ČR a státních institucí – Národního památkového ústavu, správy SHZ Bečov a Hasičského záchranného sboru ČR, Karlovarského kraje, Policie ČR a dalších specialistů je možné se efektivně připravit a inovovat postupy pro zvládnutí specifických náročných podmínek takto cenných památek.

Dle slov ředitele hasičů Oldřicha Volfa je složení slibu nováčků důležitým milníkem ve službě u sboru a hodlá tak obdobný ceremoniál pořádat i v následujících letech.

Fotogalerie ze slavnostního aktu je ZDE:

vytisknout  e-mailem