HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči nacvičovali záchranu dělníka v útrobách elektrárny Orlík

Simulovaný pád zaměstnance do hluboké nádrže a koordinovaná akce jednotek požární ochrany pro jeho záchranu – to vše v atraktivních prostorách největší české klasické vodní elektrárny Orlík. Pokračování série pravidelných havarijních cvičení na elektrárnách Skupiny ČEZ v úterý 19. července dokonale prověřilo souhru obsluhy elektrárny, profesionálních i dobrovolných hasičů a havarijního štábu. 

Hluboko pod povrchem země, v téměř 20 metrů pod hlavní strojovnou položených prostorách druhého podzemního podlaží orlické elektrárny, zasahovali profesionální hasiči z Příbrami i jejich kolegové z JSDH Solenice. „Až na dno 8 metrů hluboké nádrže pro odolejování se museli spustit pro zraněného zaměstnance elektrárny po jeho pádu při údržbových pracích,“ upřesnil vedoucí provozu vodní elektrárny Orlík Pavel Synek. Pouze vedení elektrárny a hasičů přitom dopředu vědělo, že jde jen o cvičení věrně simulující situaci, se kterou si osazenstvo Orlíku samo neporadí.

Službu konající pracovník obsluhy elektrárny okamžitě telefonem zalarmoval zdravotníky i hasiče a současně informoval o vzniku mimořádné události vedoucího provozu elektrárny, pracovníka pohotovosti a Dispečink vodních elektráren ve Štěchovicích. Za 15 minut dorazili na místo události dobrovolní hasiči z blízkých Solenic a jednotka profesionálních lezců z HZS Příbram. Hasiči postupně slaňovali k patě hráze, aby nacvičili rychlé dosažení budovy elektrárny.

„Havarijní cvičení na vodní elektrárně Orlík prověřilo velmi dobrou koordinaci všech zúčastněných subjektů při simulované mimořádné události. Důležité poznatky a zjištění, které z dnešního havarijního cvičení vyplynuly, budou následně promítnuty do příslušné dokumentace Havarijního plánování,“ shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ.

„Toto cvičení nám umožnilo nácvik zásahu v netradičním podzemním prostředí energetického provozu s omezenými možnostmi použití dorozumívacích prostředků, kde se musíme rychle rozhodnout o použití specifických postupů při záchraně a transportu zraněného,“ doplnil velitel příbramské stanice mjr. Ing. Jarmil Soukup.

Vodní elektrárna Orlík je stěžejním článkem Vltavské kaskády. Významně se podílí na řízení celostátní energetické soustavy a na výrobě ekologicky čisté, špičkové elektrické energie. Umožňuje to celkový výkon 364 MW, velmi rychlé a operativní najetí na plné zatížení za 128 sekund a dálkové ovládání z centrálního dispečinku ve Štěchovicích. Voda procházející všemi čtyřmi soustrojími by za normálního provozu naplnila klasický padesátimetrový bazén za necelých 5 sekund. Největší klasická vodní elektrárna v ČR loni dodala do sítě 209,4 milionů kWh elektřiny, pokryla tak spotřebu téměř 100 tisíc domácností v regionu na pomezí středních a jižních Čech.

Martin Schreier
tiskový mluvčí ČEZ, a. s., pro obnovitelné zdroje

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem