HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči nacvičovali na Slapské přehradě záchranu osob z vody

V pátek 23. září se okolo osmé hodiny začínají sjíždět hasičská vozidla do areálu Vojenského rehabilitačního ústavu Slapy k přípravě prověřovacího cvičení zaměřeného k záchraně osob z vodní hladiny. 

Následuje rychlé převlečení dvou příslušníků HZS Středočeského kraje do suchých obleků a jejich následné dovezení na hladinu vodní nádrže Slapy. Zároveň jsou na dno přehrady potopeny ještě dvě figuríny, které budou simulovat potopenou posádku lodi. Krátce po půl deváté je vše připraveno a cvičení může začít. 

Následně přijímá operátor linky tísňového volání HZS Středočeského kraje informaci o převrácené lodi na Slapské přehradě s tím, že na hladině plavou dvě osoby a další dvě se potopily a už nevynořily. Bohužel k události došlo v době, kdy už nedrží na svých základnách pohotovost Vodní záchranná služba Českého červeného kříže ani Vodní záchranná služba Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Na pomoc jsou tak vyslány jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Jílové a Benešov a zároveň je požádáno o mezikrajskou pomoc na operační středisko HZS hl. města Prahy s žádostí o vyslání potápěčské skupiny. Současně s potápěči byl informován i lékař HZS ČR, který spolupracuje s potápěči, zasahujícími ve větších hloubkách.

Jako první jsou na místě hasiči ze stanice Jílové, kteří mají na Slapské přehradě v letní sezoně připravenou loď, a následně přijíždí jednotka z Benešova. Každá z jednotek zachraňuje jednoho z tonoucích členů posádky - další dvě osoby už na vodní hladině vidět nejsou. Oba zachránění jsou dopraveni na nejbližší břeh, kde je jim poskytnuta první pomoc a následuje zabalení do termofólie z důvodu prochladnutí. Poté se na místo dostavuje jednotka HZS hl. města Prahy – potápěčská skupina, které velitel zásahu předává informaci, že se postrádají ještě dvě osoby.

Potápěči jsou během chvilky připraveni k ponoru a pomocí člunu následuje jejich přeprava k místu, kde byly pohřešovanéosoby spatřeny naposledy. Začíná pátrací akce, kdy dva potápěči postupně prohledávají dno přehrady. Po zhruba třiceti minutách je nalezena první z utonulých osob, která je vytažena na člun a odvezena na břeh. Po chvíli je nalezen i poslední člen posádky, který je taktéž přepraven na pevninu, čímž je cvičení ukončeno. Následuje vyhodnocení celého cvičení a seznámení zasahujících příslušníků s vybavením potápěčské skupiny a barokomorou, kterou na vozidle mají.   

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem