HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči na Vysočině mají jako první v republice zásahová vozidla s pohonem na stlačený zemní plyn

Realizace nákupu dvou plynových hasících automobilů s pohonem na CNG se podařila díky podpoře společnosti E.ON a v rámci projektu Vysočina šetří energii., která uhradila polovinu z celkové šestimilionové investice. Vozidla budou umístěna na stanicích profesionálních hasičů v Jihlavě a Havlíčkově Brodě, využívána však budou pro celý Kraj Vysočina.  

 
„Technika v podobě plynových hasících automobilů nám dlouhodobě v kraji chyběla. Pro celý kraj byl dosud využíván při zásahové činnosti pouze jediný vůz dislokovaný v Jihlavě. Tento vůz má však svá „nejlepší“ léta již za sebou, je technicky zastaralý a vyvstala potřeba jej vyměnit a v rámci našeho vozového parku i rozšířit  počet plynových automobilů. Při zvažování této investice jsme zohlednili zejména narůstající počet elektrozařízení, např. fotovoltaických elektráren v kraji“, doplňuje k pořízení vozidel plk. Ing. Petr Beneš, ředitel HZS Kraje Vysočina.
 
Vozidla  značky IVECO krajským hasičům dodala na základě výběrového řízení společnost THT Polička, s.r.o. Vůz je mimo jiné vybaven 12 lahvemi oxidu uhličitého a 4 kusy padesátikilových hasících přístrojů.
 Alternativní pohon na CNG pomůže hasičům snížit náklady na provoz. Počítá se s úsporou až 50% oproti běžnému pohonu.
 

kpt. Ing. Bc. Petra Musilová - tisková mluvčí

 

IMG_2759.jpg

 

IMG_2754.jpg

IMG_2753.jpg

IMG_2722.jpg

IMG_2699.jpg

IMG_2671.jpg

vytisknout  e-mailem