HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči na Benešovsku procvičovali zásah při pádu letadla

V úterý 25. září byl v deset hodin dopoledne z řídící věže letiště Benešov u obce Nesvačily ohlášen na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje pád malého letadla do diváků při leteckém dni. 


 

Oznámení nehody bylo součástí předem připraveného scénáře taktického cvičení základních složek integrovaného záchranného systému. Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice HZS Benešov a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bystřice, Neveklov a Olbramovice.

Jako první se na místo dostavila hlídka Policie ČR, která po základním průzkumu začala s postupným tříděním zraněných osob. Následoval příjezd hasičů a zdravotnické záchranné služby. Hasiči společně s policisty vyprostili všechny zraněné osoby a postupně je přenesli na předem připravené místo, kde probíhalo prvotní ošetření a stabilizace zdravotního stavu a poté transport do nemocnice.

Na samotném letadle bylo provedeno protipožární opatření a hasiči připravili také dva C proudy s pěnou pro případ požáru. Cílem cvičení bylo prověřit součinnost složek IZS při letecké nehodě a následnou spolupráci při ošetřování většího počtu zraněných osob.

         

Cvičení se zúčastnili také experti Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Role figurantů se skvěle zhostili studenti Střední odborné školy a Střední zdravotnické školy z Benešova, které pro zvýšení reality události namaskovali instruktoři Českého červeného kříže.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem