Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči mají za sebou další rušný víkend

20. 7. 2015 (Nicole Zaoralová) - Sucho, vysoké teploty a zemědělské práce na přeschlých polích, to vše navýšilo během uplynulého víkendu počet požárů na dvojnásobek. 

Během soboty 18. 7. a neděle 19. 7. vyjeli hasiči ke 213 požárům. Celkem během dvou víkendových dnů vyjelo 1741 hasičských jednotek k 1128 událostem. Po požárech vyjížděli hasiči nejčastěji k technickým pomocem, těch bylo 687 a 132 dopravním nehodám.
 
Mezi největší sobotní požáry patřil požár 30 hektarů pole se vzrostlým obilím a 5 ha lesa na Českokrumlovsku, na jehož likvidaci se podílelo osm hasičských jednotek. Dalším typicky letním požárem byl požár travního prostu cca 50 x 50 m v okrese Frýdek – Místek.
 
V neděli pak na Praze – východ zasahovalo šest jednotek u požáru kombajnu a na Šumpersku se několik hodin prali hasiči s požárem lesa ve velice těžce přístupném terénu jak pro techniku, tak pro hasiče samotné.
 
Mezi požáry stále vedou požáry v přírodním prostředí a množí se i požárysouvisející se žněmi na polích. Častou příčinou těchto požárů je technická závada na zemědělské technice (traktory, kombajny, automobily), nebo nedbalost (chytne např. sláma od rozžhaveného výfuku). Hasiči se setkávají i s požáry, které způsobí kámen nebo jiný cizí předmět, jenž se dostane do techniky a vzniklé jiskry zapálí zralou úrodu. Také obilný prach dokáže vytvořit se vzduchem velmi výbušnou a snadno zapalitelnou směs.
 
Foto: HZS Moravskoslezského kraje - požár pole 18. 7. 2015 Foto: HZS Moravskoslezského kraje - požár pole 18. 7. 2015
Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem