Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči mají svého Manažera roku

27. 4. 2016 (Nicole Zaoralová) - Mezi nejvýznamnější manažery roku 2015 se probojoval i ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, plk. Ing. František Mencl, který byl nominován mezi tři finalisty odvětví veřejná správa – služby. Stal se tak úplně prvním příslušníkem Hasičského záchranného sboru ČR v této prestižní soutěži.  

Adresa videa: https://youtu.be/Clj-KejKvqg
 

Soutěži MANAŽER ROKU, kterou každoročně vyhlašují Česká manažerská asociace, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR uspěl v široké konkurenci osobností převážně z privátní sféry. Mezi vítězi této ankety v minulých ročnících jsou manažeři ze společností Siemens s.r.o., Skanska CZ, a.s., Škoda Auto a.s. nebo Třinecké železárny, a.s.

V letošním 23. ročníku uspělo sedmdesát finalistů ve 23 odvětvích a ti pak byli slavnostně vyhlášeni 21. dubna v rámci Dne úspěšných manažerů a firem v pražském Paláci Žofín za účasti stovek manažerů a předních představitelů českého politického i ekonomického života, zejména zástupců vlády. Záštitu nad soutěží převzal prezident republiky Miloš Zeman, který se s premiérem Bohuslavem Sobotkou zúčastnil závěrečného vyhlášení a předávání cen.

manazer-2015-mencl-frantisek-200px.png

Do finále se letos probojovalo pouze šest zástupců státních institucí. Kritéria jsou totiž velmi přísná. Manažer, který je do této soutěže nominován, musí svojí funkci vykonávat minimálně 3 roky, musí mít osobní přínos na úspěšnosti a rozvoji společnosti, kterou řídí, dále vysokou kvalifikaci v oboru i v oblasti řízení, využívat a rozvíjet moderní metody řízení firmy a mnoho dalších.

Všechny tyto podmínky plk. Mencl splňuje. Za 15 let působení ve funkci ředitele HZS Královéhradeckého kraje se mu podařila celá řada významných počinů. Zrealizovat výstavbu nové hasičské stanice v Broumově, centrální stanice v Rychnově nad Kněžnou, nové stanice ve Dvoře Králové nad Labem, dostavět stanici ve Velkém Poříčí, v Hradci Králové na Pražské třídě byly zrealizovány dva objekty – Krajské operační a informační středisko s operačním střediskem ZZS a stanice HZS a ZZS KH kraje.

Zrealizovala se obnova cisternové i výškové techniky, byl pořízen potápěčský automobil nebo práškový automobil. Připravuje se výstavba výcvikového střediska pro lezce – instruktory ve Velkém  Poříčí z IROPu a výstavba nové stanice v Jaroměři.

V současné době se HZS KH kraje podílí na přípravách a dále pak i na realizaci vlajkového projektu česko-polské spolupráce „Bezpečné pohraničí“.

Do procesu budování a rozvoje Hasičského záchranného sboru ČR se plk. Mencl aktivně zapojuje již 30 let. Mezi jeho největší zásluhy patří erudovaně vstupovat do legislativního procesu státu, například v roce 2000, když byl přijímán balíček krizových zákonů. Jím zpracované návrhy změn právní úpravy ve prospěch Hasičského záchranného sboru ČR byly úspěšné také v případech vodního zákona nebo rozpočtových pravidlech státu. Další významnou oblastí zásluh pana plk. Ing. Františka Mencla je rozvoj požárního sportu v České republice. Sám se disciplínám požárního sportu aktivně věnoval v mládí, později se stal organizátorem soutěží a jejich velkým propagátorem. V polovině 90. let minulého století patřil mezi osobnosti, kterým se podařilo udržet skomírající tradici požárního sportu v naší republice. Od roku 2000 je pan plk. Ing. František Mencl aktivním rozhodčím a dnes také členem komise požárního sportu zřízené na úrovni generálního ředitelství HZS ČR. HZS KH kraje jako jediný profesionální sbor založil v roce 2008 soutěžní družstvo v klasických disciplínách CTIF a v roce 2009 toto družstvo vyhrálo ve své kategorii olympiádu hasičů.


Oceněného plk. Františka Mencla jsme se zeptali:

  1. Jaké je vaše životní krédo?
    Někdy musíš udělat jeden krok vzad, abys mohl udělat tři kroky vpřed.
     
  2. Co považujete za Váš největší úspěch v roce 2015?
    Dokončení stavby požární stanice a stanice zdravotnické záchranné služby ve Vrchlabí v hodnotě 58 mil. Kč a zahájení 1. etapy stavby atletického stadionu pro požární sport v hodnotě 22,5 mil. Kč.
     
  3. Jakým způsobem se snažíte zvýšit konkurenceschopnost Vaší společnosti/instituce?
    V naší organizaci se jedná především o zvyšování odborných znalostí a profesionální jednání při řešení krizových situací.
     
  4. Co považujete za největší bariéru Vaší práce, jak by se měla omezit či odstranit?
    V oblasti výkonu státní správy a v ekonomické oblasti je problémem velké množství administrativní činnosti. V oblasti lidských zdrojů je problémem nedostatek kvalifikovaných odborníků psychicky odolných a fyzicky připravených pro práci ve služebním poměru.
     
  5. Jak se staráte o své zaměstnance, jaký motivační program nabízíte?
    Pro uspokojování potřeb zaměstnanců využíváme sociální fond, ze kterého přispíváme např. na lyžování, plavání, saunu, masáže, a to za účelem zvyšování fyzické zdatnosti.
     
  6. Kdo je Vaším manažerským vzorem a proč? Koho vnímáte jako nejvýznamnější osobnost současného českého byznysu?
    Manažerských vzorů jsem měl v životě několik. Přesto mým nejvýznamnějším vzorem byl generál inženýr Miroslav Štěpán, který vykonával 14 let funkci generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR a který v 90. letech byl mým přímým nadřízeným a od kterého jsem se učil práci s lidmi, což jsem později využíval ve funkci okresního ředitele a nyní již více jak 15 let ve funkci krajského ředitele.
     

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

Odkazy do noveho okna

P4276240-manazer-2015-mencl-frantisek

P4276240-manazer-2015-mencl-frantisek 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem