Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči mají špičkové střelmistry

27. února 2012 (Ivana Svitáková) - Rozrušení rozsáhlých polomů, nahromaděných ledových ker, vytváření prostupů ve zřícených konstrukcích, ucpaná říční koryta a další práce, které nejdou provádět jiným rychlejším způsobem například z důvodu nepřístupnosti terénu. To je prostor pro skupinu střelmistrů Hasičského záchranného sboru České republiky.  

plk. Ing. Martin Červenka, DiS. (vlevo)plk. Ing. Martin Červenka, DiS. (vlevo)
Skupina střelmistrů je složená celkem z deseti příslušníků HZS ČR. Všichni vlastní oprávnění střelmistra vydaného podle vyhlášky o používání výbušnin a jsou určeni k zásahu na celém území ČR. Vedením skupiny je na základě dlouholetých zkušeností pověřen plk. Ing. Martin Červenka, DiS., ředitel územního odboru Hodonín HZS Jihomoravského kraje. Skupinu tvoří střelmistři z HZS Jihomoravského kraje, Olomouckého kraje a Záchranného útvaru HZS ČR.
 
Své „umění“ střelmistři prokázali například během neděle 26. 2. 2012 při odstřelu nahromaděných ledových ker na řece Svratce. V době povodní na území Libereckého kraje v srpnu 2010 skupina střelmistrů provedla odstřel naplaveniny, která se opírala o stavidla, na přehradě Harta. Sousedním Rakouským hasičům střelmistři svou profesionalitu předvedli na společném cvičení v září 2011, kdy odstřelovali kmeny stromu z vodní hladiny. Ve stejném roce střelmistři zasahovali při odstřelu hráze rybníka v rámci protipovodňových opatření.
 
 
Vznik skupiny
 
Naplavenina na přehradě Harta, srpen 2010Naplavenina na přehradě Harta, srpen 2010
HZS ČR má koordinační roli v rámci integrovaného záchranného systému (dále jen „IZS“). Tato koordinace spočívá mimo jiné v hledání zdrojů pro konkrétní záchranné a likvidační práce, včetně stanovení subjektů, které specifické činnosti zajistí. HZS ČR se soustředil na nalezení takového subjektu v rámci IZS, který by byl schopen provést v souvislosti se zásahem IZS trhací práce s důrazem na širokou škálu činností, které je třeba provést pro úspěšné provedení zásahu při různých mimořádných událostech. Potřeba takového subjektu se ukázala zejména na základě zkušeností z povodní, ze zásahů při lesních požárech a v souvislosti s novými technickými poznatky v oblasti hasebních postupů. Ukázalo se, že takový subjekt v České republice neexistuje. S ohledem na tyto skutečnosti vznikla v rámci HZS ČR vysoce specializovaná skupina střelmistrů tvořící opěrný bod pro trhací práce. Skupina byla oficiálně jmenována v listopadu 2010 generálním ředitelem HZS ČR.
 
 
Rozdíl mezi střelmistrem a pyrotechnikem
 
Rozdíl v těchto oprávněních je skutečně velký a je definován v zákoně č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů. Pro názornost uvádíme příklady činností pro obě oprávnění.
 
Úkolem střelmistra je provádět bezpečným způsobem odstřely různých objektů jako jsou pařezy, velké balvany, betonové, železobetonové a zděné konstrukce, rozrušování zmrzlé horniny nebo surovin odstřelem, příprava a provádění trhacích prací ve stavebních jámách a rýhách pro základové konstrukce, v prokopávkách pro silniční, železniční a obdobné zářezy a pro inženýrské sítě (vodovody, kanalizace, plynovody, kabely apod.), při těžbě v lomech, při ražení tunelů, podzemních chodeb a jiné.
 
Oproti tomu oprávnění k výkonu funkce pyrotechnika opravňuje fyzickou osobu k ničení a zneškodňování výbušnin v procesu jejich výroby nebo zpracování, včetně výzkumu, vývoje a pokusné výroby.
 
Provádění trhacích prací vyžaduje velkou odbornost a pravidelný výcvik. Naposledy bylo možné vidět činnost našich střelmistrů na vodní nádrži Nové Mlýny, kde byl v rámci odborné přípravy prováděn odstřel vzrostlých stromů vyčnívajících z vodní hladiny. Tyto stromy tvořily velmi nebezpečnou překážku, zejména pokud výškou nedosahovaly viditelně až nad hladinu.
 
Střelmistři HZS ČR patří ke skutečné špičce v rámci bezpečnostních sborů České republiky a věříme, že jejich práce bude velkým přínosem při zdolávání mimořádných událostí.
 
Zdroj: 112 - Odborný časopis požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva.
kpt. Ing. Jan PECL, MV-generální ředitelství HZS ČR
 
 
 
Foto: Ivana Svitáková
 
Pro web upravila:
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem