HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči lovili z Orlické přehrady osobní auto, pomáhali potápěči pražských hasičů

Potápěčská skupina HZS hl. m. Prahy ve spolupráci s HZS Středočeského kraje, Povodí Vltavy a Policie České republiky dnes v dopoledních hodinách zasahovala na VD Orlík při vyprošťování osobního automobilu, které sjelo do nádrže. 

Vozidlo bylo nalezeno ve třímetrové hloubce a vyzvednuto pomocí vzduchových vaků a dopraveno na lodní výtah, kde za pomoci jeřábu bylo vytaženo na břeh. Zásah potápěčské skupiny trval zhruba tři hodiny. 

„Opěrný bod pro práci pod vodní hladinou HZS hl. m. Prahy (potápěčská skupina) je předurčen pro zásah na území hl. m. Prahy, Středočeského kraje, Ústeckého kraje, Karlovarského kraje a části Libereckého a Plzeňského kraje.“

pprap. Štěpán Kasal, zástupce vedoucího potápěčské skupiny směny A - HZS hl. m. Prahy

Hlášení o neobvyklé události přijalo operační středisko středočeských hasičů v pátek 26. ledna krátce před devátou hodinou, když podle ohlašovatele u hráze Orlické přehrady samovolně sjelo do Vltavy osobní auto.

K události vyjeli profesionální hasiči z Příbrami, kteří kromě cisternové automobilové stříkačky a vyprošťovacího automobilu vyrazili i s lodním přívěsem, a také jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Solenice.

Po rychlém průzkumu místa události hasiči zjistili, že vozidlo nesjelo do hlubokých vod přehradní nádrže, ale zůstalo asi deset metrů od břehu a na hladinu prosvítá jeho střecha. Vlastními prostředky však jednotky nebyly schopné vozidlo zachytit a vytáhnout na břeh, proto byli o pomoc požádáni policejní potápěči spolu s potápěčskou skupinou HZS hlavního města Prahy ze stanice Modřany. Do jejich příjezdu nasadili hasiči kolem místa ponoru provizorní sorpční hady, i když na hladině nebyly znatelné stopy po úniku ropných látek.

Po příjezdu potápěčů a zmonitorování situace bylo vozidlo nejdříve pomocí speciálních vzduchových vaků přiblíženo k hladině. Následně bylo pozvolna odtlačeno k lodnímu výtahu, na který pak bylo naloženo a vytaženo na břeh. Zpátky na pevnou zem pomohli vozidlu příbramští hasiči jeřábem vyprošťovacího automobilu. Vzhledem k tomu, že se v autě nikdo nenacházel, skončila celá událost po vzoru Františka Koudelky z STS Chvojkovice Brod pouhým „odbahněním a vysušením“.

08-008.jpg

FOTOGALERIE

vytisknout  e-mailem