HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči likvidují nebezpečný bodavý hmyz pouze, když hrozí nebezpečí

HZS Pardubického kraje 

Příchodem teplého a slunečného počasí se zvyšuje výskyt rojů včel, vos a sršňů. Meteorologové předpovídají teplé léto a lze proto předpokládat, že počet výjezdů hasičů na likvidaci nebezpečného bodavého hmyzu bude i letos vysoký.

V roce 2018 za období duben až září evidujeme celkem 347 výjezdů jednotek z HZS Pardubického kraje a v loňském roce za stejné období dohromady 357 výjezdů.

Počet zásahů se rok od roku zvyšuje, již za posledních 14 dní hasiči z Pardubického kraje vyjížděli ke čtyřem případům.

Hasiči likvidují bodavý hmyz pouze, když hrozí nebezpečí. Jednotky vyjíždějí odstraňovat nebezpečný hmyz na veřejná prostranství – dětská hřiště, okolí veřejných budov, areály mateřských a základních škol, dětské tábory, domovy důchodců apod. Pokud se roj usadí blízko obydlí, kde jsou ohroženy bodnutím děti, senioři nebo alergické osoby na bodnutí hmyzem, mohou hasiči přijet.

Míru nebezpečí posoudí při převzetí zprávy operační důstojník Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje nebo na místě události velitel zásahu.

Hmyz lze odchytávat pouze tehdy, když není rozlítaný, tedy nejlépe ráno nebo večer. Hasiči při likvidaci většinou používají speciální oblečení – včelařská kukla, nejlépe bílá kombinéza, jejíž barva včely uklidní.

Pokud se včelí roj usadí blízko obydlí:

Nepanikařte! Uzavřete všechna okna a čekejte uzavřeni v domě, než se roj na daném místě usadí. Bojovat proti včelám svépomocí je zbytečné a nebezpečné. Pokud nehrozí bezprostřední nebezpečí hasiči odchyt nebezpečného hmyzu neprovádějí. Zavolejte na specializovanou deratizační firmu.

Jana Poláková, HZS Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

Nebezpečný hmyz

Nebezpečný hmyz 

Detailní náhled

Nebezpečný hmyz1

Nebezpečný hmyz1 

Detailní náhled

Nebezpečný hmyz2

Nebezpečný hmyz2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem