HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči lezci zachraňovali paraglidisty z vodičů vysokého napětí

(05.05.2021) Naštěstí se jednalo jen o cvičení. 

Netradiční záchranu osob si měli možnost na začátku května vyzkoušet profesionální hasiči lezci ze Zlínského kraje. Ve dnech 4. a 5. května absolvovali ve Zlíně – Loukách a v obci Tečovice cvičení, které obsahovalo teoretickou a praktickou část. Cvičení vycházelo z mimořádných událostí, které se staly v minulých letech. V prostoru vysokého napětí dochází ke zranění pracovníků údržby či zranění osob, které se tam dostaly záměrně nebo nešťastnou náhodou.

Teoretická část se uskutečnila v objektu Územního odboru Zlín Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje společně se zástupci letecké asociace LAA ČR. Následně bylo přijato na tísňovou linku 112 oznámení o uvíznutí paraglidisty ve vodičích velmi vysokého napětí, které se v tomto případě nacházely ve výšce okolo 15 metrů nad zemí. Tímto oznámením začala část praktická teda záchrana osoby.

Pro přesnou lokalizaci paraglidisty přijel na pomoc hasičům kolega z Jihomoravského kraje, který pomocí dronu vyhledal uvízlou osobu a poté navedl zasahující hasiče k místu mimořádné události. Taktéž byla kontaktována pohotovostní služba společnosti EG.D, a.s. k zajištění odpojení sítě od elektrické energie. Následně byl proveden samotný zásah ve výšce s použitím všech dostupných osobních a ochranných pracovních prostředků a technických prostředků, vedoucích k záchraně života uvízlého paraglidisty.

„Velice si vážím spolupráce s hasiči, a to jak s dobrovolnými, tak s profesionály. Jejich solidarita se vždy ukáže při krizových situacích v případě kalamit. Jejich pomoc je nenahraditelná a já jim i touto cestou děkuji. Při cvičení jsme si společně prověřili, jak rychle jsme schopni reagovat na situaci, která by se mohla skutečně stát. Tentokrát se šťastným koncem. Bohužel to tak vždy dobře nekončí. I přes veškerou naši snahu a osvětu každoročně evidujeme desítky případů nehod, nejvíce při kontaktu zemědělské a stavební techniky s elektrickým vedením, které nezřídka končí tragicky.

V naší společnosti klademe velký důraz na bezpečnou práci zaměstnanců, kteří jsou v terénu a distribuční zařízení udržují. Pracují mimo jiné ve výškách, musí mít lezecké vybavení, bezpečné ochranné pomůcky a samozřejmě také školení, mezi které patří i první pomoc. Proto vítám příležitost cvičit s profesionály. Společný průběh cvičení pečlivě zanalyzujeme, abychom zjistili, co se dá zlepšit, jaké postupy zvolit a na co se více zaměřit. Podobné cvičení připravujeme také v Jihomoravském kraji, Kraji Vysočina a v Jihočeském kraji, “ říká Pavel Čada, místopředseda představenstva společnosti EG.D, a.s., kterému tímto děkujeme za možnost realizovat tento druh cvičení.

Cílem cvičení bylo nejen prověřit teoretickou a praktickou připravenost lezeckého družstva a lezeckých skupin při záchranné práci na vedení vysokého napětí, ale prověřit i spolupráci dalších zúčastněných osob, a to pracovníky pohotovostní služby společnosti EG.D, a.s. a ověřit použití dronu ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Jihomoravského kraje pro bezpilotní prostředky k průzkumu a určení konkrétního místa výskytu paraglidisty.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

12.jpegZáchrana paraglidisty.jpeg

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem