HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči lezci ve výcvikovém polygonu

Každý rok musejí hasiči lezci absolvovat čtyřiadvacetihodinový výcvik. Tento výcvik má za sebou skupina hasičů-lezců z Hasičské stanice Ústí nad Orlicí. Jejich čtyřiadvacítka se uskutečnila v Učilišti požární ochrany ve Velkém Poříčí, kde je vybudován moderní lezecký polygon, chcete-li trenažér. Díky tomuto polygonu si hasiči lezci mohou vyzkoušet opravdu velké množství modelových situací, které vedou k zopakování a zdokonalení jejich lezeckých dovedností. „Při výcviku jsme se zaměřili na pohyb v lanové cestě. Dále na individuální záchranné techniky, které musí každý lezec bez problémů ovládat. Specializovali jsme se především na kolektivní záchrany, u nichž jsme si vyzkoušeli i složitější modelové situace,“ říká pprap. Jan Kurka, lezecký instruktor z územního odboru Ústí nad Orlicí. 

Tyto záchrany jsou náročné na čas a technické provedení a lezci si zde především procvičili spolupráci ve skupině. A vy se podívejte na naše video, snad se vám nezamotá hlava. 

Někdy je to opravdu pořádná výška nebo hloubka…Možná to i na videu vypadá jako legrace a lehká činnost, ale to si bude myslet jen člověk, který to nikdy nezkusil. Být hasičem lezcem není vůbec žádná legrace.

https://youtu.be/PPHy8VlX-s4

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem