HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči – lezci dva dny cvičili. V přírodě i na trenažéru

Ve dnech 29. a 30. září 2022 proběhl pravidelný výcvik instruktorů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou, a to pod vedením hlavního krajského instruktora. Odborná příprava se zaměřuje na nácvik různých technik, které mohou profesionální hasiči – lezci při výjezdech k mimořádným událostem využít. 

Hasiči lezci HZS LKLezce – cvičící instruktory – čekalo celkem čtyřiadvacet hodin výcviku rozdělených do dvou dvanáctihodinových bloků, zahájení proběhlo na lezeckém trenažeru na liberecké stanici.

Šestice instruktorů ze všech územních odborů – tedy jak z Liberce, Jablonce nad Nisou, Semil i České Lípy – cílila výcvik zejména na sjednocení postupů v jednolanové technice a prohloubení dovedností při záchranných pracích v přírodě. Cílem cvičení byla kromě praxe rovněž teoretická část, a to mj. seznámení s koncepcí, která se připravuje na příští rok.

Trénink na skále i na železničním mostě

Praktická část výcviku se odehrála na čtyřech různých místech – na trenažéru stanice v Liberci, ale i v přírodním terénu – třeba v jabloneckém areálu Břízky, kde se trénovala záchrana turisty zaklíněného ve skalní stěně a záchrana rybáře, který po kolapsu zůstal na člunu v zatopeném lomu. Cvičilo se také na železničním mostě nebo na skálách Kozinec na Železnobrodsku, kde lezci trénovali záchranu turisty uvízlého na skále. V tomto případě samozřejmě k nácviku posloužil figurant.

Během dvou dnů si hasiči zopakovali techniky a metody, které při výjezdech k událostem používají. Cvičili mj. záchranu osoby visící v laně s přístupem seshora. Tato metoda je pro případný ostrý zásah nejpravděpodobnější způsob záchrany.

Vzhledem k faktu, že lezecké zásahy jsou pro hasiče poměrně náročné, je vhodné tyto výcviky provádět v reálných přírodních podmínkách Libereckého kraje. Nabízí totiž možnost „nanečisto“ vyzkoušet krizové situace, do nichž se mohou hasiči při výjezdech dostat – a jak na ně správně zareagovat.

Instruktoři HZS LK pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou cvičili mj. na železničním mostuInstruktoři HZS LK pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou cvičili mj. na železničním mostu

 a proto je vhodné cvičení provádět přímo v terénu Lezecké zásahy jsou pro hasiče poměrně náročné, a proto je vhodné cvičení provádět přímo v terénu

 kde se cvičilo, byly skály Kozinec na Železnobrodsku Jednou z lokací, kde se cvičilo, byly skály Kozinec na Železnobrodsku

Autor: por. Mgr. Jaroslava Benešová
Foto: HZS LK

vytisknout  e-mailem