Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukrytí obyvatelstva

12. června 2012 (Ivana Svitáková) - Mezi úkoly ochrany obyvatelstva patří vedle varování a evakuace také ukrytí a nouzové přežití obyvatelstva. V dnešním díle seriálu „Hasiči, jak je možná neznáte“ se podíváme blíže pod pokličku ukrytí obyvatelstva.  

Ilustrační fotografieIlustrační fotografie
Organizování a poskytování úkrytů je jedním ze základních úkolů civilní ochrany
vyplývající z Dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám z 12. srpna 1949 o ochraně obětí mezinárodních ozbrojených konfliktů (Protokol I), přijatý v Ženevě dne 8. června 1977 a publikovaný sdělením FMZV č. 168/1991 Sb., kterým je Česká republika vázána.
 
Obecně je ukrytí obyvatelstva je opatřením, jehož cílem je v nejvyšší možné míře zabránit účinkům radioaktivních a chemických otravných látek i bakteriologických (biologických) prostředků na lidský organizmus. Ukrytí je zabezpečováno ve stálých úkrytech a v improvizovaných úkrytech,“ řekl ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení generálního ředitelství HZS ČR plk. Ing. Ivan Koleňák.
 
Základním způsobem je improvizované ukrytí (využití přirozených ochranných vlastností staveb), využívané při mimořádných událostech, kdy se prioritním stává požadavek rychlého ochránění obyvatelstva před účinky nebezpečných látek (např. poškození cisterny přepravující nebezpečnou chemickou látku). V tomto případě by byl občan informován o hrozícím nebezpečí varovným signálem a následnou tísňovou informací. Pro své ukrytí by využíval ochranných vlastností staveb s drobnými úpravami, které může každý obyvatel bytu provést – uzavření oken, vypnutí klimatizace, popř. utěsnění dalších otvorů do bytu. Zároveň si občan pustí televizi nebo rozhlas a bude očekávat další pokyny – zrušení bezpečnostních opatření nebo pokyny pro následnou evakuaci.
           
S ukrytím ve stálých úkrytech se uvažuje v případě vyhlášení krizových stavů „stav ohrožení státu“ nebo „válečný stav“ s tím, že vzhledem k nedostatečnému počtu provozuschopných stálých úkrytů by i v případě vojenského ohrožení České republiky byly ve větší míře využívány úkryty improvizované. Stálé úkryty, vybudované podzemních částech staveb nebo ve  stavbách samostatně stojících, musí být před příchodem ukrývaných osob předem připraveny (zpohotoveny). Právě čas této přípravy stálé úkryty diskvalifikuje ze seznamu prostorů využitelných při mimořádných událostech běžného života, kdy je rozhodující rychlost vyhledání úkrytu. O existenci, stavu a vybavení jednotlivých stálých úkrytů vedou evidenci hasičské záchranné sbory krajů, které se v případě potřeby podílejí na přípravě obsluh (zařízení civilní ochrany k zabezpečení ukrytí osob ve stálých úkrytech) a jsou rovněž oprávněny provádět jejich kontrolu.
 
Budování a údržba stálých úkrytů je mimořádně nákladná záležitost a využitelnost těchto úkrytů je z hlediska doby jejich zpohotovení a nerovnoměrnému rozmístění na území celé České republiky omezená. Proto Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020 občanům při mimořádných událostech s rizikem kontaminace nebezpečnými látkami doporučuje využívat přirozené ochranné vlastnosti staveb.
 
Na základě výsledků kontrolní činnosti může hasičský záchranný sbor kraje podat podnět k vynětí stálého úkrytu z evidence. Stejně tak může o vynětí z evidence podat žádost vlastník úkrytu.
 
„Rozmístění stálých úkrytů je v rámci České republiky nerovnoměrné. Toto je dáno požadavky v době jejich budování, kdy byla zohledněna místa s hustším osídlením nebo důležitější průmyslovou výrobou a z toho vyplývající potřebou ukrytí většího počtu obyvatel,“ dodal plk. Koleňák.
 
Mapa rozmístění úkrytů na území ČR k 31. 12. 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Problematiku ukrytí obyvatelstva řeší: 
  • Zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů
  • Vyhláška č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva
  • Vyhláška č. 328/2001 Sb., o některých podrobnostech zabezpečení IZS, ve znění pozdějších předpisů
  • Sdělení federálního ministerstva zahraničních věcí č. 168/1991 Sb., o dodatkových protokolech I. a II. k Ženevským úmluvám ze dne 12. 8. 1949
  • Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020
  • ČSN 93 9010 navrhování a výstavba staveb CO
  • ČSN 93 9050 údržba stálých úkrytů CO
 
Další informace k této problematice lze nalézt na stránkách ochrany obyvatelstva
Kontakt pro média:
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem