HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči cvičili zásah u lesního požáru v lokalitě Starých Splavů

Profesionální hasiči ze stanice Doksy a dobrovolní hasiči z Doks a Starých Splavů se ve čtvrtek 10. listopadu 2022 zúčastnili taktického cvičení v lokalitě vrchu Šroubený ve Starých Splavech. 

Cílem cvičení bylo prověření součinnosti profesionálních a dobrovolných hasičů při společném zásahu v lesním terénu a likvidace lesního požáru za pomoci využití tzv. „D programu“.Cvičilo se v lesním terénu

Vyhlášen byl I. stupeň požárního poplachu. Po příjezdu na místo události byl proveden průzkum místa události. Rozsah požáru velitel zásahu odhadl na plochu 30 x 30 metrů. Následně byly nasazeny síly a prostředky potřebné k likvidaci simulovaného požáru.

Hasiči cvičili také manipulaci s útočnými proudy D. Během cvičení byly jednotky dobrovolných hasičů mj. metodicky seznámeny se systémem zapojení a použitím pěnotvorného zařízení ProPak, které by v případě zásahu u skutečného požáru mohlo výrazně přispět k rychlému uhašení požáru.

Při využití „D programu“ je snazší dodávka hasební látky (vody) na požářiště, kdy hasiči v nesnadno přístupném lesním terénu dokáží mnohem efektivněji nasadit útočné proudy, a tím zachytit frontu šíření požáru, a rychleji tak můžou zamezit rozšíření požáru na větší plochu. Výhodou je rychlost rozvinutí hadic útočných proudů a snazší využití jejich akčního rádiusu.

Dále bylo jednotkami požární ochrany metodicky procvičeno vyhledávání skrytých ohnisek požáru pomocí termokamery. Hodnocení cvičení bylo prováděno jak průběžně, tak i celkově – vyhodnocení na závěr.

Autor: por. Mgr. Jaroslava Benešová
Foto: ppor. Bc. Jan Jech, HZS LKCvičilo se v lesním terénuCvičilo se v lesním terénu

Cílem cvičení bylo prověření součinnosti profesionálních a dobrovolných hasičů při společném zásahu v lesním terénuCílem cvičení bylo prověření součinnosti profesionálních a dobrovolných hasičů při společném zásahu v lesním terénu

vytisknout  e-mailem