HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči cvičili ve vojenském prostoru Březina

Dvoudenní taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému dnes odpoledne skončilo ve vojenském prostoru Březina na Vyškovsku. Hasiči se museli potýkat se simulovaným požárem lesa. Nasazeno bylo téměř 50 hasičských jednotek a to jak Hasičského záchranného sboru tak především jednotek SDH. Postupně v místě zasahovalo na 400 hasičů. 

U zásahu pracovalo mobilní operační a informační středisko HZS JMK a štáb velitele zásahu, který se musel vypořádat s řadou obtíží vyplývajících ze zkušeností z loňského rozsáhlého požáru lesa u Bzence na Hodonínsku. Štáb vytvořil dostatečné zásobování dvanácti proudů vodou. Zřídil funkční a efektivní kyvadlovou dopravu vody cisternami a dálkovou dopravu vody hadicemi na vzdálenost 1200 metrů.
 
K hašení byl využit armádní vrtulník Sokol W3A i policejní Bell 412. Oba stroje hasily pomocí závěsných bambivaků, které se plnily z cisteren a také z hladiny blízké vodní nádrže.
 
První den se zapojil do cvičení střelmistr HZS JMK, který se svým týmem prakticky vyzkoušel různé způsoby odstraňování překážek a kácení stromů. Ani v nočních hodinách hasiči nezaháleli. Na řadu totiž přišla evakuace obyvatel z požárem ohrožené osady do vystavěného evakuačního střediska.
Štáb ve spolupráci se společností GINA Software využíval mapové a informační podklady a s pomocí GPS modulů online sledoval pohyb jednotek v oblasti požáru. K zajištění komunikace využil štáb satelitní připojení.
 
Vysoké učení technické v Brně předvedlo využití velkých leteckých modelů k monitorování terénu. Letouny mohou dokumentovat prostor a vytvářet aktuální fotomapy, se kterými dále pracuje štáb velitele zásahu. Není proto nutné využívat vrtulník.
 
Do cvičení se zapojily především jednotky z Jihomoravského kraje, ale také místní vojenská hasičská jednotka a hasiči ze sousedního Olomouckého kraje. Dále cvičili příslušníci ze Základny logistiky HZS ČR z Olomouce a HZS Středočeského kraje s čerpacím agregátem SOMATI. Zapojili se hasiči Záchranného útvaru HZS z Hlučína. Dokumentaci cvičení zajistili zaměstnanci Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.
 
Na cvičení přijeli i zástupci Generálního ředitelství HZS ČR, kteří jej hodnotili velmi kladně. V následující týdnech bude nutné zpracovat a vyhodnotit poznatky získané dvoudenní akcí.
 
Fotografie z celé akce najdete >> zde <<

Autor:

por.Mgr. Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

vytisknout  e-mailem