HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči cvičili v Karlových Varech zásah s výskytem vysoce nebezpečné nákazy

Výcvik s námětem podezření na výskyt vysoce nebezpečné nákazy proběhl už na stanici v Chebu, nyní také v Karlových Varech a na podzim pak bude připravený nácvik také v Sokolově. 

Pravidelnou odbornou přípravu zaměřenou na nácvik zásahu s přítomností nebezpečné nákazy budou připravovat hasiči každý rok třikrát a to v každém uzemním odboru, tedy v Chebu, Karlových Varech i Sokolově. Tento typ zásahu je vysoce specifický a náročný jak na materiální zásahové vybavení, tak na samotné proškolení zasahujících hasičů a ostatních záchranářů. Na tento typ zásahu tak jsou připraveni a povolávání jen hasiči z profesionálních stanic.

První ze tří připravených nácviků se konal v Chebu, další byl připravený v úterý v Karlových Varech. Podle námětu výcviku se do ordinace praktického lékaře dostavil pacient, který přicestoval z oblasti západní Afriky s horečkou, slabostí, bolestí svalů a bolestí v krku, zvracením a průjmy. Lékař při prvotní anamnéze pojal podezření, že je pacient nemocný vysoce nakažlivou nákazou. Oznámil tak své podezření na tísňovou linku. Prostor ordinace byl uzavřen a nesměli jen opustit ani osoby z čekárny, které přišli do kontaktu s nemocným. Přivolaní hasiči v první fázi zásahu připravily vše pro dekontaminaci zasahujících i samotných zachraňovaných, po ustrojení všech do ochranných obleků vstoupili do prostoru ordinace s hasiči jako první pracovníci hygienické stanice, kteří na místě vyhodnotili závažnost situace. Poté přímo v ordinaci nemocného muže ošetřili členové záchranné služby, kteří jej připravili na transport ve speciálním bioboxu. Po důkladné očistě by takto připraveného pacienta převezla sanitka na specializované pracoviště v Praze. Nácviku se zúčastnili hasiči ze stanic Karlovy Vary, Sokolov, CHZ Sokolov, Cheb a Mariánské Lázně, zdravotní záchranná služba, krajská hygienická stanice a  společnost Meditrans.

vytisknout  e-mailem