HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči cvičili únik nebezpečné látky nebo záchranu zavalené osoby

Ve středu 24. června se v Sokolské ulici v Liberci konalo prověřovací cvičení libereckých hasičů směny B. Námětem cvičení byla záchrana zavalené osoby v nepřístupném a svažitém terénu. Při manipulaci a kácení stromu došlo k zavalení obsluhy motorové pily kmenem vzrostlého stromu v těžce přístupném terénu. U zavalené osoby došlo ke zranění bederní části těla, v době příjezdu jednotek byla při vědomí a komunikovala. Hasiči zraněnou osobu pomocí vyprošťovacího a lezeckého vybavení zpod stromu vyprostili, poskytli předlékařské ošetření a současně zajistili bezpečný transport zraněné osoby z nepřístupného terénu ke vzdálenější komunikaci. 

Taktické cvičení únik nebezpečné látky (čpavek)

Ve čtvrtek 25. června proběhlo v odpoledních hodinách na stanici Liberec tentokrát taktické cvičení libereckých hasičů směny C. Námětem cvičení byl únik nebezpečné látky konkrétně čpavku v plynné fázi a záchrana osoby v bezvědomí z kontaminované zóny.

Čpavek je silně toxická látka, která může způsobit vážné zdravotní komplikace. Při vdechnutí amoniaku neboli čpavku, jak se látka jinak nazývá, může dojít k poškození sliznice. Jde o bezbarvý a štiplavý plyn, který je lehčí než vzduch.

Hasiči nejdříve vytyčili nebezpečnou zónu cca 15 metrů od místa události, poté zřídili zjednodušené dekontaminační stanoviště. Hasiči, vstupující do nebezpečné zóny, byli z důvodu bezpečnosti vystrojeni speciálními protichemickými obleky, které zabraňují kontaminaci hasiče nebezpečnou látkou. Po vstupu první průzkumné a záchranné skupiny do nebezpečné zóny osobu pomocí dekontaminovatetelných nosítek přenesli na vzdálenější dekontaminační stanoviště. Do nebezpečné zóny následně vstoupila druhá skupina tvořená dvěma hasiči, kteří měli za úkol zajistit místo události a zastavit šíření čpavku do okolí.

Podobná cvičení jsou pro hasiče velice důležitá. V případě, že dojde k reálnému zásahu, jsou jednotky na mimořádnou událost podobného charakteru připraveny.

autor: por. Bc. Lucie Hložková, tisková mluvčí

FOTO: HZS Libereckého kraje

PC - záchrana zavalené osobyPC - záchrana zavalené osoby

PC - záchrana zavalené osobyPC - záchrana zavalené osoby

TC - UNLTC - UNL

TC - UNLTC - UNL

vytisknout  e-mailem