Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči budou číst dětem vlastní Hasičské pohádky

2. 9. 2016 (Nicole Zaoralová) - Více než rok trvalo, než světlo světa spatřila první knížka pravých hasičských pohádek. Pohádek, jejichž autory jsou sami hasiči - ti, kteří přijímají tísňové hovory na lince 112, rozhodují o výjezdech jednotky na operačním středisku, ti, kteří vyjíždějí ke všem mimořádným událostem, i ti, kteří posléze vyšetřují příčiny vzniklých požárů. Ti všichni hasiči a hasičky si našli čas, aby napsali, bez nároku na odměnu, svou pohádku pro dětské čtenáře a posluchače.  

hasicske_auto.pngHlavní myšlenkou připravované knihy byla nejistá vize, že pohádky by pro děti měli napsat sami hasiči. Formou literární soutěže byli osloveni všichni příslušníci více než desetitisícového sboru a s mírnými obavami se čekalo, kolik příspěvků se vlastně sejde.

Během půl roku se sešlo téměř 40 krásných pohádek i celých pohádkových příběhů a další příspěvky přicházely ještě dlouho po uzávěrce soutěže. Odborná porota v čele s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Drahoslavem Rybou měla nelehký úkol vybrat ty nejlepší z nich.

Nakonec bylo do knihy vybráno 14 klasických pohádek, ve kterých děti potkají draky, čerty, skřítky, statečné kohouty i kapry záchranáře. Společně s vypravěčem mohou děti držet palce kominíku Jankovi, aby stihl včas vymést všechny pekelné komíny, nebo přemýšlet, která kapička vody je ta nejdůležitější. Možná, že i dospělí čtenáři na chvilku znejistí, co je pravdy na pohádce o bratřích Síčích - prvních členech hasičského sboru.

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Drahoslav Ryba k tomu řekl: „Již nějakou dobu jsem přemýšlel o tom, že by bylo hezké mít vlastní pohádky o hasičích, které by rodiče nebo prarodiče mohli dětem číst. Když jsem na začátku s touto myšlenkou oslovil kolegy, vůbec mě nenapadlo, kolik tvořivých lidí u sboru pracuje. Pohádky, které se nám podařilo posbírat, jsou tak krásné, jako by je psali opravdoví spisovatelé.“ a dodal „Mám z knížky velikou radost a doufám, že se bude líbit všem malým i velkým čtenářům.“

Knížku veselými a vtipnými ilustracemi na míru obohatil ilustrátor pan Ladislav Cabicar. Pan Cabicarovi jsou hasičská témata velmi blízká také proto, že je dlouholetým autorem vzdělávacích materiálů pro děti v oblasti požární prevence a dalších bezpečnostních témat.

Sám ilustrátor k tomu doplnil: „Pohádky jsou pohodové a tak i práce na této knížce pro mne byla radost. De facto po prvním přečtení pohádek už se mi v hlavě rýsovala přesná podoba ilustrace.“

Prozatím se neuvažuje o volném prodeji této knihy. Děti i dospělí mohou Hasičské pohádky získat jako odměnu za účast v nejrůznějších soutěžích a na akcích pořádaných Hasičským záchranným sborem ČR.

První knížky budou rozdány hned po jejím křtu, který proběhne v sobotu 3. září 2016 v Expozici požární ochrany během akce Zbirožské hasičské Tatrování. Knížku slavnostně pokřtí generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Drahoslav Ryba a další zajímaví a známí kmotři a kmotřičky. Možná, že si křest knihy nenechají ujít ani některé pohádkové postavy z knížky Hasičských pohádek.
Informace k akci:http://www.hzscr.cz/akce/prvni-zarijova-sobota-je-opet-ve-znameni-volby-tatrovacke-miss.aspx

Další informace k literární soutěži a vítězích: http://www.hzscr.cz/clanek/nejlepsi-hasicska-pohadka-je-o-vodnich-zachranarich.aspx

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Hasičské pohádky_obálka.png

vytisknout  e-mailem