HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči absolvovali seminář ke komunikaci a zacházení se seniory při mimořádných událostech

(2.11.2018) Speciálně zaměřený seminář absolvovali profesionální hasiči v prostorách stanice Valašské Meziříčí, kde pracovnice DIAKONIE VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ školily hasiče v komunikaci se seniory při mimořádných událostech. 

Hasiči měli možnost vyzkoušet si oblek, simulující zdravotní a smyslové obtíže a handicapy seniorů. Pod vedením sociálních pracovnic DIAKONIE a psycholožky Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje si hasiči osvojovali přístupy k handicapovaným seniorům při různých zásahových činnostech.

Celodenní seminář byl zahájen teoretickou částí se zkoušením si situací, při kterých hasiči pomocí pomůcek simulovali, jak se senioři cítí v různých situacích. Například s nasazením speciálně upravených brýlí, sluchátek na uši k oslabení sluchu, různých druhů rukavic či různých pomůcek k omezení pohybu.

Na teoretickou část navázaly praktické situace a zážitky, které si hasiči měli možnost vyzkoušet a vcítit se tak do role seniora s pomocí obleku, který tak ztížil normální funkce a smysly těla. Tato praktická část tak byla přizpůsobena právě situacím, se kterými se hasiči setkávají dnes a denně během výjezdů.

Cílem semináře bylo vcítit se do pocitů seniora v dnešním hektickém světě. Přehodnotit přemýšlení o seniorech a především získat více trpělivosti a porozumění pro různé okamžiky, ať už v práci nebo v našem okolí při spolupráci se staršími lidmi.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem