Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči a povodně

7. 8. 2014 (Michaela Franclová) - O práci profesionálních a dobrovolných hasičů, o integrovaném záchranném systému v Česku a o připravenosti na záplavy si povídala moderátorka pořadu Host Radiožurnálu Patricie Strouhalová s plk. Ing. Luďkem Prudilem, ředitelem odboru operačního řízení Hasičského záchranného sboru České republiky. 

Luděk Prudil Foto: Prokop HavelLuděk Prudil Foto: Prokop Havel
7. srpna 2002 a 7. srpna 2010 začaly v České republice katastrofální povodně. O tom, jak je dnes (7. srpna 2014) připraven Hasičský záchranný sbor České republiky na podobné události, vyzpovídala moderátorka Radiožurnálu Patricie Strouhalová ředitele odboru operačního řízení plk. Ing. Luďka Prudila.

První otázka byla směřována k aktuální situaci obcí na Vysočině, které postihla poslední blesková povodeň. Zde je naštěstí již situace klidná, hasiči zapůjčili obyvatelům obcí vysoušeče a lidé uklízejí následky povodní. Plk. Ing. Luděk Prudil při odpovědi vzpomenul i na specifika povodní z minulých let, při čemž nejvíce prý překvapila ta v roce 2013. 

Další otázky se věnovaly principu fungování integrovaného záchranného systému, Hasičského záchranného sboru České republiky i spolupráce profesionálních a dobrovolných hasičů. Zde host Radiožurnálu vyzdvihl práci dobrovolných hasičů, bez kterých by se zvládání mimořádných událostí samotných, ale i fáze následná nedaly absolutně zvládnout. Při této příležitosti byl zmíněn i fakt, že některé evropské země pojem ani osobu „dobrovolného hasiče“ neznají a jezdí k nám studovat náš systém jednotek požární ochrany.

Plk. Ing. Luděk Prudil v rozhovoru také ocenil, že se podařilo připravit novou legislativu, která řeší nenadálé události a která dává starostům v těchto případech nové pravomoci v rozhodování.

Úsměv na rtech moderátorky vzbudil dotaz jednoho z posluchačů na téma „mokří hasiči“. Plk. Ing. Luděk Prudil se při snaze objasnit pojem sám nazval „polomokrým“.

Dotazů z řad posluchačů v tomto dílu pořadu Host Radiožurnálu nebylo mnoho. Jedním z mála dalších příspěvků bylo poděkování jedné posluchačky všem hasičům za jejich obětavou práci, která stále není zcela doceněna. Na toto téma host doplnil, že porovnání platu hasiče vzhledem k jeho měsíčnímu odpracovanému časovému fondu je bohužel stále pod českým platovým průměrem.

Plk. Ing. Luděk Prudil se loučil vzpomínkou na svůj nejsilnější pracovní zážitek, kterým byly první „novodobé“ povodně v roce 1997.

Celý rozhovor si můžete poslechnout prostřednictvím Radiožurnálu na stránce http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3181268  anebo si jej stáhnout z naší stránky Zvukové příspěvky ve formátu MP3 - Host Radiožurnálu 07. 08. 2014 - rozhovor s Luďkem Prudilem, ředitelem odboru operačního řízení HZS ČR.

Foto: Radiožurnál, Prokop Havel

vytisknout  e-mailem