HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiče při likvidaci požáru ohrožovaly výbuchy tlakových lahví

V úterý 18. července v 8.21 hodin přijala tísňová linka HZS Středočeského kraje informaci o požáru chaty v Chýni v okrese Praha-západ, při kterém byli v ohrožení lidé i zvířata. 

Operační důstojník vyslal k události profesionální hasiče z Kladna, kterým v rámci mezikrajské spolupráce vyjeli na pomoc kolegové z pražských stanic HS-2 Petřiny a HS-7 Smíchov. Postupně vyrazily i dobrovolné jednotky obcí Hostivice, Hostouň, Hřebeč, Chyňava, Chýně, Jeneč a Rudná. Velitel zásahu nechal zároveň vyhlásit druhý stupeň požární poplachu.

Po příjezdu prvních jednotek na místo byl zahradní objekt celý v plamenech a požár se rychle rozšiřoval na různé přístavky. Rozvoj požáru umocňovaly výbuchy tlakových lahví, takže hasiči museli postupovat velice obezřetně ze zákrytu, neboť hrozilo nebezpečí vážných úrazů.

Oběma lehce zraněným osobám, které se nadýchaly zplodin hoření, se podařilo včas dostat z nebezpečné zóny a byly v péči posádky zdravotnické záchranné služby, ale jejich hospitalizace nebyla nutná. Hasiči zachránili z plamenů dva psy, které vynesli ven, tělo třetího nalezli později už bez známek života.

Na zdolání požáru bylo nasazeno několik proudů i za využití pěnidla. Další proudy sloužily na chlazení tlakových lahví, kterých nakonec bylo z objektu vytaženo sedmnáct, a to od malých dvoukilových až po velké o hmotnosti 33 kilogramů. Potřebná hasební voda byla dovážena z čerpacího stanoviště na nedalekém rybníku na okraji obce.

Práci jednotek také značně komplikoval nepřehledný terén s mnoha provizorními kůlnami a přístřešky, stejně jako hromady různého harampádí a odpadu, mezi kterými se hasiči museli pohybovat velmi opatrně. Požár se podařilo lokalizovat čtvrt hodiny po poledni a v jednu hodinu byl zásah ukončen. Na místo se v průběhu akce dostavila i starostka obce, která jednotkám zajistila ochranné nápoje.

Nad požářištěm byla nařízena dohlídka, kterou do středečního rána zajistí jednotka SDH Chýně. Přímé škody vyčíslil vyšetřovatel na 100 tisíc korun, příčinami vzniku požáru se bude ještě dále zabývat.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem