HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiče opět zaměstnala špatně zabalená zásilka s kyselinou mravenčí

(17.4.2019) Zlínští hasiči žádají občany, aby v případě posílání balíku, obsahujícího roztok kyseliny mravenčí, tento řádně a pevně zabalili tak, aby nemohlo při manipulaci dojít k protržení a poškození obalu a následnému vylití této látky. Taktéž aby na obsah balíku upozornili přepravce a balík nechali označit nápisem „křehké“. 

Nejedná se o ojedinělý případ. Poslední výjezd hasičů k úniku této látky byl dnes ráno. V osm hodin byli profesionální hasiči ze stanice Zlín požádáni o pomoc při zajištění kyseliny mravenčí, která unikla z poškozeného balíku v prostorách depa přepravce, nacházejícího se v areálu Svitu ve Zlíně. Byl zde poškozen balík o váze patnácti kilogramů, ze kterého unikala kyselina mravenčí, což je bezbarvá, na vzduchu dýmající, ostře páchnoucí kapalina s leptavými účinky.

Syntetická kyselina mravenčí se užívá k výrobě barviv, v gumárenském průmyslu a v koželužství k odvápnění kůže, též jako přídatná látka do potravin pod označením E 236. Je to nejsilnější kyselina z karboxylových kyselin. Ve včelařské chovatelské praxi se páry kyseliny mravenčí používají jako účinný prostředek k tlumení varroázy.

Taktéž je důležité dbát na podmínky stanové přepravcem, vztahující se na přepravu těchto či obdobných látek.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem