HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasič Jiří Kubeš absolvoval speciální kurz koordinace a řízení operací USAR

Kurz INSARAG se uskutečnil ve francouzské Valabre od 26. února do 3. března 2017. 

Valabre je jedna ze dvou hasičských škol ve Francii zaměřených na výuku taktiky boje proti lesním požárům a dalším nebezpečím.
Specializovaný kurz pořádal INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group), který metodicky řídí USAR týmy a jejich koordinaci. 

7 DSCN3971.JPG7 DSCN3971.JPG
Cílem tohoto kurzu bylo předat nejnovější poznatky z posledních mezinárodních záchranných operací všem účastníkům kurzu tak, aby se po návratu do svých domovských zemí stali školiteli pro své USAR týmy. Témata byla zaměřena na oblast přípravy na misi, získávání relevantních informací o zasažené zemi, rozsahu devastace a možném místu nasazení.


Dále bylo rozebíráno sdílení informací v průběhu mise pomocí standardizovaných vzorů a prohlubování znalostí při využívání “Virtual OSOCC”, což je webový portál právě pro sdílení informací. Jsou zde aktuální údaje o probíhajících zásazích USAR týmů po celém světě. Obsahuje i informace o cvičeních a školení. Koordinátoři USAR týmů mají tak přehledné informace s možností upozorňování na vznik mimořádných událostí po celém světě. 

5 DSCN3969.JPG5 DSCN3969.JPG
Na kurzu byl představen nový informační nástroj “KoBo" jehož „otcem“ je Peterem Wolf z THW, který byl na kurzu přítomen. Nástroj “KoBo” funguje na platformách iOS, Android a přes webové rozhraní. Je to vlastně převedení papírové verze všech vzorů a potřebných dokumentů u zásahu do elektronické podoby, po připojení zařízení na internet se vše nahraje na webový portál a koordinátorům USAR týmů.


V kurzu si posluchači také upřesnili smysl a správné fungování R/DC (reception/departure centre), SCC (sector coordination cell) a UCC (usar coordination cell). Jedná se o zřízení prvního kontaktního a informačního bodu pro přijíždějící týmy. Toto stanoviště musí zajistit certifikovaný tým, který dorazí na místo neštěstí jako první, pokud již nebylo žřízeno příslušníky UNDAC -  United Nations Disaster Assessment and Coordination.

3 DSCN3967.JPG3 DSCN3967.JPG
O vysoké úrovni kurzu svědčí i kvalita přednášejících v čele s Američanem Deweym  Perksem a jeho kolegy z US AID a UK ISAR. Dále byl mezi přednášejícími Russ Turner z Austrálie. Statiku a poškození budov přednášela Solveig Thorvaldsdottir z Islandu, zodpovědná za stanovení hodnotících standardů poškození objektů. 


Po celou dobu kurzu byl osobně přítomen i zástupce UN OCHA (United Nations Office for Coordination of Humanitarian Affairs) pan Luccien Jaggi. UN OCHA je nejvyšší orgán pro koordinaci humanitárních pomocí. 

8 DSCN3972.JPG8 DSCN3972.JPG
Na tento kurz bylo vysláno 27 expertů z 16 převážně Evropských států, Ománu, Maroka, Alžírska a Běloruska. Účastníci obdrželi v tištěné a elektronické podobě prezentace jednotlivých přednášejících, které mohou následně prezentovat ve svých zemích. Každý účastník kurzu získal diplom a odznak o absolvování kurzu. Jiří Kubeš je tak prozatím jediným certifikovaným školitelem pro ČR. 

2 AEME COURSE PHOTO.jpg

Český těžký USAR odřadu je složen z 69 osob. Toho je 56 příslušníků HZS hl. m. Prahy a HZS Moravskoslezského kraje, 1 statik, 2 lékaři z Úrazové nemocnice v Brně a 10 kynologů vlastnících atesty ministerstva vnitra. Příslušníci HZS ČR jsou do odřadu vybíráni na základě zdravotní a psychické způsobilosti, jsou předem očkováni proti nakažlivým nemocím a odborně připravováni. K dalším požadavkům patří znalosti cizích jazyků, velitelské funkce a odborná specializace.

Hlavním úkolem USAR odřadu je vyhledání, vyproštění a prvotní ošetření osob uvězněných v sutinách objektů, zřícených následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání. USAR odřad je způsobilý k vyhledávání s pomocí vyhledávacích psů a vyhledávací techniky, k vyzvednutí těžkých nákladů, k prořezávání železobetonu a ocelových konstrukcí, k záchraně s využitím lan, ke stavbě vzpěr a k odhalování i izolaci nebezpečných materiálů. Cílem USAR operací je zachránit co největší počet lidí v co nejkratším čase a zároveň minimalizovat riziko pro záchranáře.

Poslední zásahy USAR odřadu v ČR

  • 22. 6. 2016 - Zřícení části rodinného domu v Ďáblicích.
  • 12. 10. 2016 - V kladenské městské části Kročehlavy došlo ke zřícení domu po výbuchu
  • 4. 9. 2014 – Zřícení rekonstruovaného mostu ve Vilémov u Havlíčkova Brodu
  • 5. 2. 2014 – Výbuch plynu a požár rodinného domu v Martinově u Ostravy
  • 15. 9. 2013 – Výbuch plynu a zřícení dvou bytů v Šumbarku u Havířova
  • 29. 4. 2013 – Výbuch plynu a částečné zřícení budov v Divadelní ulici na Praze 1
  • 17. 2. 2013 – Výbuch plynu a požár bytového domu ve Frenštátu pod Radhoštěm

Zahraniční mise českého USAR odřadu

  • 2015 Nepál (pouze logistická část týmu)
  • 2005 Pákistán (pouze logistická část týmu)
  • 2003 Irán
  • 2003 Alžír
  • 1999 Turecko

vytisknout  e-mailem