HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Had dezertér zmizel chovateli do šachty bytového domu.

(26. 11. 2016) Včera v odpoledních hodinách se v šachtě bytového domu ve Zlíně objevil had. 

Operační důstojník hasičů přijal dne 25. 11. 2016 v 13:59 hodin zprávu, že v šachtě bytového domu, na sídlišti Jižní svahy ve Zlíně, je plaz-škrtič ve stupačkách. Na odchyt plaza vyjela jednotka profesionálních hasičů z centrální požární stanice Zlín.

Majitelka hada hasičům sdělila, že jí had unikl do instalační šachty při krmení. Dále hasiče informovala, že had je z čeledi Hroznýšovití, druh Krajta královská, ve věku dva roky a v délce jednoho metru.

Se souhlasem majitelky bytu hasiči hydraulickým nářadím odstranili plechový kryt šachty. V uzavřeném prostoru šachty však plaza nenalezli. Velitel zásahu si proto vyžádal dodání štěrbinové kamery. S kamerou hasiči prohlédli prostor šachty i pod bytem majitelky, ale had nebyl nalezen. Jednotka hasičů se proto vrátila zpět na stanici.

Na místo zásahu se dostavila Policie České republiky a Městská policie Zlín.

Krajta královská, latinsky Python regius, je malým druhem hroznýšovitých hadů a pro svoji mírnou povahu a malý vzrůst je oblíbeným terariovým zvířetem. Je chován při teplotách přes 30 stupňů Celsia, proto i tento mladistvý dezertér bude vyhledávat klidný a teplý prostor. V případě, že se krajta cítí ohrožena, se stočí do tvaru malé koule a na rušitele neútočí. Její potravou jsou pouze hlodavci. Lidem není nebezpečná a i z hlediska právních předpisů se nejedná o nebezpečné zvíře.

Autor: nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem