Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Generální ředitel předal v Národním muzeu nejvyšší ocenění Hasičského záchranného sboru České republiky

28. 11. 2022 (PJ) – V pondělí 28. listopadu 2022 se v Národním muzeu v Praze konal slavnostní akt předání medailí Hasičského záchranného sboru České republiky. Celkem generální ředitel HZS ČR generálporučík Vladimír Vlček udělil 82 ocenění. 

Udílení medailí Hasičského záchranného sboru České republiky patří mezi nejvýznamnější události roku. Mezi oceněnými jsou každoročně kromě hasičů i osobnosti z oblasti státní správy a samosprávy, politiky, IZS či z jiných oborů, které spolupracují s HZS ČR, nebo se podílí na pomoci druhým.

předávání medailí 2.jpgpředávání medailí 3.jpgpředávání medailí 9.jpg

Ministr vnitra Vít Rakušan při svém projevu zmínil zásluhy hasičů v době pandemie i válečné krize na Ukrajině. "Váhali jsme všichni. Jediní, kdo nesměl zaváhat, jste byli vy. Obrátili jsme se na vás a byli jste to vy, kdo byl spoluzodpovědný za řízení neznámých krizí. Vy jste se zasloužili za to, že bezpečnost není prázdným pojmem."

Genpor. Vladimír Vlček poděkoval všem za jejich obětavou práci, odvahu, osobní nasazení a především odhodlanost sloužit naší vlasti. „Těší mne, že se dnes mohu setkat s tolika významnými, výjimečnými a odvážnými lidmi, kteří neváhali pro záchranu životů nasadit svůj vlastní, kteří mají velké zásluhy na tom, že v naší vlasti žijeme v bezpečí, a těmi, kteří dlouhodobě spolupracují s Hasičským záchranným sborem.

V letošním roce si nejvýznamnější ocenění medaili Za statečnost z rukou generálního ředitele HZS ČR převzali: nstržm. Robert Daniel, pprap. Pavel Farka, David Hrůza, Jan Svoboda a Vojtěch Šuba.

předávání medailí 10.jpgProfesionální hasič z Jihočeského kraje nstržm. Robert Daniel byl ve svém volnu svědkem záchrany tonoucího z Vltavy u kempu Branná. Okamžitě nad situací převzal kontrolu. Instruoval malou holčičku, jak má zavolat na tísňovou linku 155. Komunikace s ostatními svědky nebyla možná, s ohledem na fakt, že všichni byli sluchově postižení. Po několika minutách se mu podařilo muže pomocí resuscitace oživit. Zraněného muže si převzala posádka ZZS a LZS.   

.

.

   předávání medailí 4.jpgProfesionální hasič pprap. Pavel Farka z Jihočeského kraje byl ve svém osobním volnu svědkem nehody motocyklu s osobním vozem nedaleko obce Trhové Sviny. Pavel Farka poskytl těžce zraněnému motorkáři první pomoc. Ošetření spočívalo především v zastavení tepenného krvácení vlastní rukou, protože škrtidlo nebylo účinné. Díky jeho pohotové a profesionální pomoci motorkář přežil.

.

předávání medailí 5.jpgŘidičem tramvaje Dopravního podniku města Brna David Hrůza v brzkých ranních hodinách projížděl prázdným služebním vozem, srážejícím námrazu z trolejí. Poblíž ulice náměstí 28. dubna zpozoroval požár rodinného domu. David Hrůza ohlásil požár hasičům, ze zakouřeného domu vyvedl ven dva seniory a vytlačil jejich auto na ulici. Na záchranu dvou lidských životů nasadil svůj vlastní.    

.

.

předávání medailí 6.jpgJan Svoboda v nočních hodinách na hrázi přehradní nádrže Mšeno u Jablonce nad Nisou skočil bez váhání do chladné vody a zachránil topící se dívku. Bezpečně ji zachytil a držel ji nad hladinou, dokud nepřijely na pomoc záchranné složky IZS.

.

.

.    

předávání medailí 7.jpgKominík Vojtěch Šuba se svým synem Vojtěchem v Lipníku nad Bečvou čistili komín rodinného domu. Po ukončení práce uslyšeli tlumený výbuch a následně zjistili, že nedaleko v ulici hoří dům. Ze všech oken domu se valil černý dým a šlehaly až pětimetrové plameny, které se rychle se šířily. Na balkóně domu stál muž se psem. Muž chtěl v panice seskočit. Oba Šubovi k balkónu rychle přistavili žebřík, starší z nich pak snesl psa a pomohl obyvateli domu do bezpečí. Prostor kolem hořícího domu byl velmi nebezpečný, praskala skla a z objektu padaly kusy pevného materiálu. Přesto se oba Šubovi do záchranné akce, která trvala zhruba 5 minut, bez váhání pustil. Díky jejich včasné reakci a rozhodnému jednání byl zachráněn mladý muž i jeho čtyřnohý přítel. 

.

Kromě medailí za statečnost udělil generálporučík Vladimír Vlček 7 medailí Za zásluhy o bezpečnost, 20 Čestných medailí a 7 Plaket MV-GŘ HZS ČR.

Na závěr slavnostního ceremoniálu generálporučík Vladimír Vlček ocenil medailemi Za věrnost I. stupně 43 příslušníků HZS ČR.


kpt. Mgr. Pavla Jakoubková, DiS.
tisková mluvčí

Ministerstvo vnitra - generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26
148 01 Praha 414
GSM: +420 778 799 068
e-mail: pavla.jakoubkova@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

45CD2A29-DC0C-46AE-B1D3-B7CD8EA85393

45CD2A29-DC0C-46AE-B1D3-B7CD8EA85393 

Detailní náhled

předávání medailí 1

předávání medailí 1 

Detailní náhled

předávání medailí 2

předávání medailí 2 

Detailní náhled

předávání medailí 3

předávání medailí 3 

Detailní náhled

předávání medailí 4

předávání medailí 4 

Detailní náhled

předávání medailí 5

předávání medailí 5 

Detailní náhled

předávání medailí 6

předávání medailí 6 

Detailní náhled

předávání medailí 7

předávání medailí 7 

Detailní náhled

předávání medailí 9

předávání medailí 9 

Detailní náhled

předávání medailí 10

předávání medailí 10 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem