Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Generální ředitel HZS ČR na návštěvě Plzeňského kraje

27. 5. 2016 (Nicole Zaoralová) – Generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba pokračuje ve své návštěvě krajů. Setkává se s profesionálními i dobrovolnými hasiči a chce vědět, jaké těžkosti chráněnci sv. Floriana aktuálně řeší. Jedná se v tomto kalendářním roce již o šestý výjezd vedení do některého z českých či moravských regionů.  

Ve středu 25. května 2016 dopoledne generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba spolu s hejtmanem Plzeňského kraje Václavem Šlajsem slavnostně zahájili Den integrovaného záchranného systému v Klatovech. Součástí akce bylo i oblastní kolo vědomostní soutěže Malý záchranář určené pro žáky 4. – 5. tříd základních škol. Genmjr. Ryba ve svém projevu ocenil práci profesionálních a dobrovolných hasičů s mládeží i důležitost preventivně výchovné činnosti obecně.

Následovalo osobní setkání s hejtmanem Plzeňského kraje Václavem Šlajsem, starostou Klatov Rudolfem Salvetrem a starostou Železné Rudy Michalem Śnebergrem, při kterém byla otevřena problematika požární ochrany města Železná Ruda a Národního parku Šumava.

Dalším cílem cesty po Plzeňsku byla hasičská stanice Staňkov, kterou si profesionální hasiči zrekonstruovali vlastními silami, a dále návštěva chemických laboratoří v Třemošné včetně prohlídky mobilní chemické laboratoře.

Na hasičské stanici v Domažlicích příslušníci právě sloužící směny B živě diskutovali s generálním ředitelem HZS ČR o pracovních úrazech při výcviku, o novele služebního zákona, o investicích díky Evropské unii nebo o novém nařízení kraje. V některých krajích totiž začíná platit nařízení, které zemědělcům při sklizni v době extrémního sucha ukládá určité povinnosti s cílem minimalizovat riziko vzniku požárů. Přítomní hasiči zmínili též aktuální problémy: fungování komunikačního systému s operačním střediskem, problematiku výstrojních součástek a centrálních nákupů.

Odpolední jednání generálního ředitele HZS ČR s vedením HZS Plzeňského kraje se zaměřilo na tři hlavní problematické okruhy: požární ochrana CHKO Brdy, plánované legislativní novely a dotace na pořízení požární techniky.

Nedávno proběhlé cvičení hasičů jasně ukázalo, že v bývalém vojenském prostoru Brdy je problematická doprava vody na hašení z důvodu omezených vodních zdrojů i z důvodu nesnadného zdolávání terénu s velkým převýšením. O požární ochraně této lokality bude nutné ještě dále jednat.

Mezi odborníky bylo řešeno i otevření zákona o požární ochraně a novela služebního zákona týkající se přesčasových hodin.

V souvislosti s pořízením požárnítechniky byla přednesena nejdůležitější fakta: nutnost vyčíslení plánovaných finančních prostředků potřebných na obnovu nedávno nakoupené techniky z prostředků Evropské unie a dodání požární techniky nakoupené z Fondu zábrany škod pro tento kalendářní rok.

Předposledním bodem programu v Plzeňském kraji byla schůzka s primátorem města Plzně Martinem Zrzaveckým, na které byl prezentován nový náborový program pro dobrovolné hasiče a byly zde zmíněny i další formy pomoci místním dobrovolným hasičům. Primátor Zrzavecký nabídl HZS ČR též možnost sdílení závěrů z testování bezpilotních letounů, které právě probíhá ve spolupráci s technickými univerzitami v regionu.

Náročný den zakončilo setkání genmjr. Ryby se zástupci dobrovolných hasičů Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Generální ředitel HZS ČR byl seznámen s aktivitami dobrovolných hasičů města Plzeň a zajímal se o akceschopnost JPO V v okolních obcích. Diskutovány byly také možnosti finanční pomoci místních jednotkám a jednotlivým spolkům.

Ve čtvrtek 26. května 2016 následovala návštěva Karlovarského kraje.

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem