Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Frýdek-Místek – 20.4.2018 - 24 hasičů zdárně ukončilo nástupní odborný výcvik

Ve dnech 8.ledna - 20.dubna 2018 probíhal ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR, středisku Frýdek-Místek nástupní odborný výcvik pro příslušníky HZS ČR. 

Kurz je určen pro příslušníky, kteří jsou zařazení v jednotkách PO a mohou samostatně vykonávat službu při zdolávání požárů a jiných mimořádných událostech. Zpočátku byl kurz zaměřen na teoretickou část, ze které se postupně přecházelo k praktickým výcvikům. Odborný výcvik byl zakončen praktickou a teoretickou zkouškou, po jejímž úspěšném splnění získali absolventi osvědčení o odborné způsobilosti, vazačský průkaz a průkaz obsluhovatelé pracovní plošiny. Během 15 týdnů prošli náročným výcvikem a osvojili si teoretické i praktické dovedností, které budou nadále rozvíjet u svých jednotek.
Mezi nejvíce náročný výcvik jak po fyzické tak i po psychické stránce, lze s určitosti zařadit polygon, dále následoval výcvik na tekoucí vodě, práce ve výškách a nad volnou hloubkou nebo ohňové trenažéry.
Absolventi prošli mnohými jinými praktickými situacemi, např. problematikou zásahu na nebezpečné látky, taktiku při zásahu na dopravní nehody, technicky výcvik zabývající se přívodním, dopravním, bojovým vedením.
Nedílnou součástí znalostí hasiče je umět pracovat s požární technikou (CAS), agregáty, čerpadly, výškovou technikou v úrovni základního ovládání strojů.
Absolventi tohoto kurzu umí a znají práci s radiokomunikačními prostředky užívaných v jednotkách požární ochrany, vyzkoušeli si spolupráci s policejním vrtulníkem při hašení s tzv. bambivakem. V průběhu výcviku proběhly dva noční výcviky na téma požár, dopravní nehoda, zásah na nebezpečnou látku a práce ve výšce a nad volnou hloubkou.

Za kolektiv ŠVZ HZS ČR přeji těmto hasičům mnoho úspěchů v profesním životě a šťastné návraty domů.

Další fotografie z kurzu zde.


por. Jiří Potoček, DiS

vytisknout  e-mailem