Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Frýdek-Místek – 16.5.2016 – měsíc integrovaného záchranného systému ve ŠVZ HZS ČR

Měsíc březen by se dal pro Školní a výcvikové zařízení HZS ČR („ŠVZ“) nazvat měsícem integrovaného záchranného systému. 

V této poměrně krátké době se ve středisku Frýdek-Místek sešli příslušníci a zaměstnanci několika složek IZS, a to nejen v kurzech, ale i v rámci odborných metodických zaměstnání.

První březnový týden patřil prakticky zaměřenému kurzu Nebezpečné látky. Jedná se o kurz sestavený z modelových situací s minimem teorie a maximem praxe. Novinkou v tomto kurzu bylo propojení činnosti základních a ostatních složek IZS u mimořádných událostí s výskytem nebezpečných látek. Kurz je sice určen především pro příslušníky HZS ČR zařazené na funkce velitelů, techniků chemické služby a operačních techniků a důstojníků, ale v březnovém kurzu došlo na aktivní spolupráci s příslušníky policie a armády. Účastníci kurzu se museli vypořádat například s požárem s výskytem nebezpečných látek, podezřelou obálkou s práškem, sebevraždou kyanidem, nálezem radioaktivního materiálu a bojových chemických látek nebo komplikovanou dopravní nehodou dodávky převážející anilin s autobusem plným fotbalových fanoušků. Řešené situace vždy vychází ze skutečných událostí a zapojením příslušníků Policie ČR (v tomto případě speciální pořádkové jednotky) a příslušníků Armády ČR získává tento kurz na originalitě a hlavně na reálnosti.

Druhý březnový týden patřil výcvikům, které byly realizovány pro příslušníky Armády ČR, konkrétně pro příslušníky záchranných dekontaminačních čet a záchranného hasičského družstva z ženijního praporu Olomouc a Bechyně v podřízenosti 15. ženijního pluku v Bechyni, kteří se pravidelně účastní ve středisku třídenních instruktážně-metodických zaměstnání. Pokaždé je tématem speciální chemie nebezpečných látek (CBRN). Pro březnový IMZ bylo připraveno i večerní cvičení u nedaleké rekreační oblasti Olešná, kdy museli vojáci v neznámém prostoru ve speciálních protichemických oblecích zasahovat se svou technikou na únik nebezpečných látek. V rámci tohoto cvičení také vyhledávali zdroje ionizujícího záření za pomoci detekční techniky, kterou běžně používají v praxi. Na závěr odborného IMZ byli příslušníci armády seznámeni s činností speciální pořádkové jednotky Policie ČR.

Třetí březnový týden se uskutečnil specializační kurz Radiační ochrana, který byl tentokrát přizpůsoben potřebám Celní správy ČR. Šlo o pokračování projektu, který byl zahájen již na podzim 2015. V rámci projektu byla zatím proškolena třicítka vybraných příslušníků, kteří zabezpečují výkon celostátní radiační monitorovací sítě. Součástí březnového kurzu bylo velké cvičení osmi dvojic se speciální mobilní technikou podle mapových podkladů. To proběhlo mimo areál výcvikového zařízení a cvičící zajišťovali záchyty zdrojů ionizujícího záření, prováděli pojezdová měření a v terénu odebírali vzorky půdy, vody a vegetace. Pod vedením odborníků z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč prováděli vyhodnocení těchto měření a zasílání naměřených hodnot do centra Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. V průběhu kurzu byli účastníci seznámeni i s činností pyrotechnické služby Policie ČR.

Závěrem je nutné poděkovat všem zúčastněným příslušníkům, kteří se velmi poctivě a důsledně zapojili do všech uvedených činností. Velké díky patří i všem, kteří tyto akce připravili, ať už z řad lektorů Školního a výcvikového zařízení, Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, Policie ČR a Armády ČR nebo externích lektorů a figurantů. Věříme, že i nadále budeme v této spolupráci pokračovat a zvyšovat tak připravenost jednotlivých složek IZS.

Video AČR zde.
Video Celní správa zde.
Video kurz NL zde.

Za kolektiv ŠVZ HZS ČR


kpt. Ing. Petra Kadlec Linhartová

Odkazy do noveho okna

20160516_obr. 01

20160516_obr. 01 

Detailní náhled

20160516_obr. 02

20160516_obr. 02 

Detailní náhled

20160516_obr. 03

20160516_obr. 03 

Detailní náhled

20160516_obr. 04

20160516_obr. 04 

Detailní náhled

20160516_obr. 05

20160516_obr. 05 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem