Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Frýdek-Místek - 14.10.2016 - slavnostní ukončení kurzu NOV

V pátek 14. 10. 2016 proběhlo slavnostní předání osvědčení o odborné způsobilosti 23 absolventům vzdělávacího programu Nástupní odborný výcvik, který probíhal ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR – středisku Frýdek-Místek v období 29. 8. – 14. 10. 2016.  

 

Nástupní odborný výcvik (NOV) je základní odbornou přípravou zaměstnanců a členů zařazených v jednotkách HZS podniků, SDH podniků nebo SDH obcí na funkci hasič a vykonávajících službu v jednotkách jako svoje zaměstnání v pracovním poměru na základě pracovní smlouvy nebo dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, kteří do pracovního poměru nenastoupili s platným osvědčením o odborné způsobilosti, získaným absolvováním studia na SOŠ PO a VOŠ PO ve Frýdku-Místku, studia a Ověřovacího studijního programu na vysoké škole včetně kurzu Vstupní příprava pro VŠ, nebo studia na některé z mimoresortních středních odborných škol, které poskytují vzdělání v oboru Strojník požární ochrany. 

 

Tento vzdělávací program je dále určen pro příslušníky HZS ČR, kteří absolvovali kurz Základní odborná příprava (ZOP), Nástupní odborný výcvik III (NOV III) nebo vzdělávací program k získání odborné způsobilosti příslušníků HZS ČR, kteří nevykonávají samostatně službu při zdolávání požárů (VPP nebo VPP II) a kteří se připravují na výkon funkce v jednotce PO. Vzdělávací program NOV je dále určen pro studující, kteří v rámci vysokoškolského studia absolvovali teoretickou část Ověřovacího studijního programu, avšak neabsolvovali v jeho rámci kurz Vstupní příprava pro VŠ ve vzdělávacím zařízení MV – generálního ředitelství HZS ČR v délce 4 týdnů.

Hlavním cílem vzdělávacího programu je připravit studující teoreticky a prakticky v rozsahu normy znalostí pro funkci hasič k samostatnému výkonu služby při zdolávání požárů. Absolventům Ověřovacího studijního programu má umožnit splnit podmínku absolvování Vstupní přípravy pro VŠ, stanovenou pro splnění požadavků k získání Osvědčení o odborné způsobilosti v rámci Ověřovacího studijního programu.

Absolvent vzdělávacího programu je schopen samostatného výkonu služby při zdolávání požárů, má potřebné znalosti a dovednosti k plnění standardních úkolů, stanovených jednotkám PO a získal spolehlivé návyky pro typické činnosti výkonu služby ve funkci hasič a starší hasič samostatně i v družstvu. V rámci studia získá studující základní informace o činnosti složek integrovaného záchranného systému a o zapojení zaměstnanců HZS podniků a členů SDH podniků a obcí do tohoto systému.

Časová dotace vzdělávacího programu je celkem 280 hodin (7 týdnů) a obsahuje předměty:

  • Zdravotní příprava a psychologická příprava (19 hod.)
  • Základy práva a organizace (6 hod.)
  • Zdolávání mimořádných událostí (45 hod.)
  • Prevence (8 hod.)
  • Technické prostředky a zařízení (33 hod.)
  • Technický a pořadový výcvik (144 hod.)
  • Spojení a komunikace v požární ochraně (7 hod.)
  • Organizační část kurzu – zahájení kurzu, závěrečné zkoušky a ukončení kurzu (17 hod.)

Do další činnosti přejeme novým absolventům NOV hodně sil a zdraví, radost a uspokojení z vykonávané práce a nezbytnou podporu ze strany rodiny.

Další fotografie z kurzu zde.
Video z kurzu zde.
foto: kpt. Mgr. Pavel Hurta, plk. Ing. Jiří Rogowski, absolventi


kpt. Mgr. Pavel Hurta

vytisknout  e-mailem