Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Frýdek-Místek – 10.1.2014 - Kurz NZP pro lektory ŠVZ Frýdek-Místek

V posledním týdnu roku 2013 a prvním týdnu roku 2014 proběhl na Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR ve Frýdku-Místku kurz Neodkladné zdravotnické pomoci pro patnáct lektorů a současně členů jednotky PO tohoto zařízení. 

První zvláštností bylo právě to, že se na 10 výukových dnů z lektorů stali posluchači.
 
Druhou, že se kurzu zúčastnil i zahraniční host – hasič Krajského velitelství HZS Polska ze Štětína (KW PSP Szczećin) pan Tomasz Kubiak. Tento náš host pracuje ve své jednotce jako krajský koordinátor zdravotnické pomoci (wojewódzki koordynator ratownictwa medycznego PSP), má na starosti odbornou přípravu hasičů včetně ověřování znalostí a současně je povoláván ke složitějším zásahům, kde je takováto pomoc udělována. Jeho vysokou profesní úroveň dokládá nejen zdravotnické vzdělání, ale i 13-letá praxe u záchranné služby „na výjezdu“. Jeho přítomnost byla cenná v možnosti srovnání našich a jejich podmínek i postupů, a také v jeho nezávislém názoru na řešení dané problematiky. Zatímco u nás je poskytování zdravotnické pomoci členy jednotek PO v celém spektru činností spíše okrajovou (ale ne opomíjenou) záležitostí, v Polsku má tato činnost výrazně vyšší podíl a velmi často jsou např. hasiči vysíláni k čistě zdravotnickým zásahům do míst, kam má Státní záchranná služba (Państwowe ratownictwo medyczne) dojezdový čas vyšší, než jednotka PO.
 
Lektory kurzu NZP byli příslušníci HZS Moravskoslezského kraje Bc. Martin Türke a Vladimír Očadlý, z Olomouckého kraje Tomáš Otruba a ze ŠVZ Frýdek – Místek Bc. Jiří Fojtík. V roli pozorovatelů, figurantů a chvílemi i odborných poradců se zúčastnili také čtyři příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín.
 
V prvním týdnu převládaly teoretické přednášky z oblasti anatomie, základních postupů pro zjištění stavu postižených osob, výčet možných zranění či zdravotních komplikací a postupy pro jejich řešení z pozice neodkladné pomoci. Zhodnoceno bylo také vybavení jednotek PO technikou a prostředky pro poskytování takové pomoci a zacházení s nimi. Druhý týden se nesl v duchu praktického řešení modelových situací. Ty nám připravovali školitelé jednak v prostorách ŠVZ Frýdek-Místek, ale také v prostorách nedalekého Školního policejního střediska PČR. Jako figuranti byli jeden den využiti i žáci Středí odborné školy PO Frýdek-Místek a jeden den probíhalo cvičení i společně s policisty. Modelové situace byly připraveny vskutku výborně a v nejvyšší možné míře se blížily reálným. Jednalo se např. o dopravní nehodu, osobu, sraženou vlakem, muže v podzemní šachtici, opilé nepřizpůsobivé osoby s infarktem či cévní mozkovou příhodou, „skokana“ na střeše, požár demolice, obsazené „skwattery“, úraz el. proudem, výbuch plynu ve velkokapacitní kuchyni, natěrače v bezvědomí, visícího na laně, poskytování asistované resuscitace dítěte skrz zavřené dveře, či zásah IZS na „šíleného střelce“ v nákupním centru. Poslední uvedená situace byla pro nás obzvláště zajímavá, protože spolu s námi cvičili i policisté, a to včetně skutečné střelby – samozřejmě za použití všech ochranných prostředků a „značkovacího“ střeliva, podobného paintballovému.
 
Kurz byl zakončen závěrečným počítačovým testem, ústním a praktickým přezkoušením. Přínos pro nás posluchače je jednoznačný v rozšíření našich znalostí a dovedností v dané oblasti nejen v profesním, ale i v osobním životě.

Video z kurzu NZP pro lektory ŠVZ Frýdek-Místek.


kpt. Ing. Radek Volný

Odkazy do noveho okna

20140110_obr. 01

20140110_obr. 01 

Detailní náhled

20140110_obr. 02

20140110_obr. 02 

Detailní náhled

20140110_obr. 03

20140110_obr. 03 

Detailní náhled

20140110_obr. 04

20140110_obr. 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem