HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Floriáni dnešních dnů – vernisáž výstavy

V rámci konání soutěže IX. Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování u dopravních nehod máte možnost prohlédnout si unikátní výstavu věnovanou právě samotnému vyprošťování.

V Muzeu barokních soch v Chrudimi uvidíte nejen historicky první vyprošťovací nářadí, které hasiči použili například při nejtragičtější železniční nehodě v Krouně, ale také fotografie profesionálního fotografa Jiřího Sejkory, který zachytil svým objektivem okamžiky při dopravních nehodách. Vyprošťování u dopravních nehod je vysoce specifickou činností. Jedinými, kdo tyto speciální záchranné činnosti vykonávají, jsou právě hasiči.

V den vernisáže můžete před muzeem barokních soch vidět také vozidlo Jeep, které jako první vyprošťovací vozidlo sloužilo profesionálním hasičům v Hlinsku. Když byl v prosinci roku 1994 prvně dovezen do Hlinska americký offroad Jeep, jednalo se o velkou slávu. Pár let po revoluci dostali hasiči špičkový zahraniční vůz, který si dlouho přáli a který potřebovali pro zásahy v kopcovitém terénu, jakým okolí Hlinska určitě je.

V den konání samotné soutěže 20. září bude před muzeem barokních soch k vidění i první vyprošťovací automobil Tatra 623, který sloužil profesionálním hasičům na stanici v Chrudimi i v Seči. Luxusní limuzíny vyšší třídy TATRA T613 vyráběných od roku 1974. Tato vozidla kusové, převážně ruční výroby, určená výhradně pro vládu a vedoucí stranu byla z důvodu bezpečnosti přepravovaných funkcionářů vyřazována. Tyto vozy byly masově přebírány nejprve krajskými správami sboru PO a po naplnění stavu i jejich chudšími dcerami okresními správami sboru PO právě pro přestavbu na vozidla Rychlé technické pomoci – RTP.

Dovolte, abych Vás pozvala dne 3. září 2018 v 18 hodin na vernisáž výstavy „Floriáni dnešních dnů“ v Muzeu barokních soch v Chrudimi.

Výstavu můžete zhlédnout od 4.  do 20. září 2018.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem