HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Finanční příspěvek od statutárního města Olomouce v roce 2013 - přívěsný vozík a protiplynový automobil

V roce 2013 poskytlo statutární město Olomouc finanční podporu ze svého rozpočtu Hasičskému záchrannému sboru Olomouckého kraje ve výši 1.380.000,- Kč, a to na pořízení:

  • záchranářského vozíku a protiplynového automobilu ve výši 1.165.000,- Kč,
  • zdravotnického materiálu (krční límce, vakuové matrace, páteřní desky) ve výši 215.000,- Kč.

Záchranářský vozík

 

Záchranářský přívěs slouží při řešení mimořádných událostí s velkým počtem zraněných osob, kdy jednotky hasičského záchranného sboru spolupracují se zdravotnickou záchrannou službou, zejména při zajištění předlékařského třídění zraněných a jejich transportu do místa soustředění zraněných osob.

Záchranářský přívěs obsahuje prostředky pro transport zraněných osob (páteřní desky, fixační dlahy apod.), nafukovací stan s příslušenstvím a další materiál pro poskytnutí pomoci zraněným osobám (termofolie, deky apod.). Do přívěsu bude umístěno i vybavení, které je již k dispozici na požární stanici (nafukovací stan s příslušenstvím, elektrocentrála, osvětlení do stanu apod.). Přívěs je možné dopravit na místo za osobním automobilem.

Záchranářský přívěs zvýší připravenost Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje na řešení rozsáhlých mimořádných událostí, zejména v případech, kdy je nutné zajistit krytý prostor pro:

  • shromáždění zraněných osob, jejich třídění a poskytnutí předlékařské pomoci,
  • poskytování psychosociální pomoci a činnost psychologa na místě mimořádné události.

Protiplynový automobil

 

Na území města Olomouce je s ohledem na velkou koncentraci výrobních a skladových objektů a přítomnost významných silničních a železničních cest velká pravděpodobnost vzniku rozsáhlého požáru nebo úniku nebezpečné látky.

V případě požárů, nebo úniků nebezpečných látek je nezbytné použití dýchací techniky, část dýchací techniky je přepravována v základních cisternách, v případě větší potřeby je nutné mít vozidlo, které přepraví dýchací techniku na místo zásahu. Dýchací technika je k dispozici i pro členy jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí. Protiplynový automobil je vybaven měřící a detekční technikou schopnou detekovat základní nebezpečné látky.

HZS Olomouckého kraje

vytisknout  e-mailem