HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Filipojakubská noc z pohledu hasičů

Pouze v Českých Budějovicích, a téměř pouze v lokalitě u Vávrovských rybníků, evidujeme požáry, které by mohly souviset s "pálením čarodějnic". Na místech požárů nebyla nalezena klasická čarodějnice, ale jen ohniště, pálení klestu a trav a nebo hořící odpad v kontejnerech. Nicméně naše statistiky i tyto požáry zaznamenávají. "Nečarodějnickým" požárem pak byl požár kuchyně v panelovém domě v Českých Budějovicích. 

Přehled všech požárů v kraji v době od 19. hodiny soboty 30. dubna do prvomájových ranních hodin:

Sobota 30. dubna

20:29       Požár starého listí, trávy a klestu uhasili vysokotlakým proudem v Českých Budějovicích v lokalitě U Hvízdala profesionální hasiči z českobudějovické stanice. Při požáru nevznikla žádná škoda. Na místě nebyla přítomna žádná osoba.

20:30       K dalšímu požáru byla tatáž jednotka vyslána jen o kousek vedle, a to k Vávrovským rybníkům v Českých Budějovicích. Zároveň k požáru vyjeli dobrovolní hasiči obce Hluboká nad Vltavou. Vzhledem k obtížně přístupnému terénu ponechal velitel zásahu hlubocké hasiče na hlavní komunikaci. K požáru jela jen profesionální jednotka. Ta zjistila, že jde o tři malá ohniska, která lehce dohasila. Částečnou likvidaci již provedly osoby, které se na místě nacházely. I tento požár je beze škody.

21:58        Tři cisterny, automobilový žebřík a rychlý zásahový automobil vyjely na sídliště Máj v Českých Budějovicích, kde byl v panelovém domě v Netolické ulici ohlášen požár bytu. Majitelka bytu byla se svým synem v době příjezdu hasičů již před domem. Hasiči našli ohnisko v kuchyni bytu ve druhém patře, kde pravděpodobně od vzníceného oleje hořela linka a digestoř. Hasiči vzhledem k silnému zakouření zasahovali v dýchací technice. Požár dostali pod kontrolu po několika minutách, zcela zlikvidován byl okolo půl dvanácté noční. Požár zničil také část stoupaček, takže voda z nich protékala do dalších bytu. Hasiči proto uzavřeli přívod vody v celém domě. U bytu ve spodních patrech musela být proto odpojena také elektrická energie. Hasiči provedli kontrolu několika bytů, a to především těch nad zasaženým bytem. Všechny byly silně zakouřené až do osmého nejvyššího patra. Nikdo z obyvatel bytů nebyl zraněn, nikdo nemusel být evakuován. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 150 000,-, hodnota uchráněného majetku činí 700 000,-.

22:11        V Týně nad Vltavou u místního skateparku uhasili místní profesionální hasiči požár stolu. Požár poškodil několik plastových planěk. Škoda bude činit 2 500,-. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Neděle 1. května

1:49          Opět do lokality Vávrovských rybníků v Českých Budějovicích zamířili českobudějovičtí profesionální hasiči. Zlikvidovali zde požár trávy a odpadu.

5:09         Další požár odpadu v kontejneru hasila českobudějovická profesionální jednotka opět U Vávrovských rybníků v Českých Budějovicích. Šlo o další kontejner stojící hned vedle toho z druhé hodiny ranní. Ani u tohoto požáru nevznikla žádná škoda.

vytisknout  e-mailem