HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Filipojakubská noc bez zbytečných rizik

Oslavy Filipojakubské noci se kvapem blíží. Již za pár dní vzplanou na Vysočině desítky ohňů. Právě tento večer patří z hlediska požární ochrany k těm rizikovým. I když se ve statistice vysočinských hasičů neobjevuje za posledních pět let žádný velký požár, je nezbytné nepodceňovat prevenci a eliminovat všechna možná rizika spojená s pálením ohňů. 

Důležité je vybrat správné místo, kde bude „pálení čarodějnic“ probíhat!

Ohniště by mělo být v dostatečné vzdálenosti od budov a jiných objektů. Od kraje lesa a lesního porostu musí být ohniště vzdáleno nejméně 50 m. V případě stohu je nutné dodržet vzdálenost dvojnásobnou, tj. 100 metrů. Zakázáno je rozdělávání ohně ve vysoké trávě a na strništích.

Základem je ohniště dostatečně zajistit, nejlépe ohraničit například kamením. Při zakládání ohně platí zásada, že rozděláváme pouze takový oheň, který jsme schopni zvládnout uhasit. V případě vater důsledně dbejte na jejich stabilitu. Bedlivě sledujte povětrnostní situaci a při velkém větru oheň nerozdělávejte vůbec.

Ne všechno do ohně patří! Stálým zlozvykem, se kterým se setkáváme je pálení pneumatik, plastů, nádob s vyjetým olejem atd. Kromě toho, že při pálení poškozujete životní prostředí a své zdraví, tak zároveň porušujete zákon, který pálení materiálů, které obsahují chemické látky a pneumatiky, pod pohrůžkou vysoké pokuty zakazuje.

Pokud se vám nedaří rozdělat oheň hned na první pokus, obrňte se trpělivostí. Zásadně se neuchylujte ke krajnímu a velmi nebezpečnému řešení v podobě použití benzínu nebo jiné vysoce hořlavé látky. Při jejich použití se oheň může velmi rychle vymknout kontrole.

Po ukončení pálení ohniště dostatečně uhaste a nezapomeňte jej ještě v průběhu následujících dnů zkontrolovat. 

Zároveň vás žádáme o ohlášení pálení. Do této kategorie nespadá klasický táborák na zahradě s opékáním uzenin. Hasičům jde především o ta místa, kde se spaluje takové množství dřevní hmoty, které může pozorovatel vizuálně vyhodnotit jako nekontrolovaný požár. Nahlášením pálení nedochází k jeho schválení. Pálení je pouze evidováno operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. Cílem je předejít zbytečným výjezdům hasičů k domnělým požárům. Pálení nejrychleji ohlásíte vyplněním elektronického formuláře na našich webových stránkách. Nemáte-li přístup k internetu, pak pálení ohlaste telefonicky na telefonním čísle 950 270 200. Při ohlášení telefonicky je nutné uvést místo a čas, od kdy do kdy pálení bude probíhat, ale také kontakt na osobu, která bude za pálení odpovědná.

K oblíbené, leč velmi nebezpečné zábavě při pálení čarodějnic patří přeskakování hořících vater. Tato zábava nemusí vždy skončit šťastně. Vznítí-li se na vás oděv, tak je nejdůležitější nepanikařit. Pokud nemáte po ruce dostatečnou zásobu vody pro uhašení, pak je důležité okamžitě se zastavit. Rozhodně neutíkejte! Během nebo rychlou chůzí jen podpoříte hoření. Lehněte si na zem, a pokud vám nehoří rukáv oděvu, pak si dlaněmi zakryjte obličej a kutálejte se až do té doby, než oheň uhasne. Vhodné je pro uhašení také použít deku nebo jinou textilii.

Velmi často se bujaré oslavy neobejdou bez použití zábavní pyrotechniky. Tu je důležité nejenom vhodně pořídit, ale především správně skladovat a bezpečně používat.

Zábavní pyrotechniku nakupujte jen takovou, která je na český trh uváděna legálně. Při nákupu si ověřte, že je přiložen návod výrobce v českém jazyce a také to, že má pyrotechnika certifikační značku!

Při použití pyrotechniky striktně dodržujte návod výrobce. Pyrotechniku, která jednou při odpálení selhala, se v žádném případě nepokoušejte odpálit znovu. Pamatujte, že zábavní pyrotechnika v žádném případě nepatří do rukou dětí!

Velkým trendem se v poslední době stalo vypouštění lampionů štěstí a přání.  Lampiony jsou většinou vyráběny z papíru, který je navléknutý na kovové nebo rákosové konstrukci. Po zakoupení si lampion sami složíte a dovnitř vložíte svíčku, kterou zapálíte. Lampion poté vypustíte a můžete jen a jen doufat, že přání do něj vložená se opravdu vyplní.  Pamatujte však, že kromě splněných přání to může být právě váš lampion, který zapříčiní požár. Místo radosti, pak bude na pořadu dne pokuta od hasičů.

I u lampionů platí zásada, že kupujeme pouze ty, které mají návod v českém jazyce. Mimo jiné se v téměř každém takovémto návodu dočtete, že lampión lze vypustit pouze za bezvětří. Ze statistik Českého hydrometeorologického ústavu však jednoznačně vyplývá, že takovýchto dní je v roce opravdu jen minimum. Při vypouštění vždy pamatujte na to, že lampion může doletět až do velké vzdálenosti. Podle některých výrobců je lampion schopen letět déle než dvacet minut, a to ve výše až jednoho kilometru. Na oblohu tak vypouštíte zcela nekontrolovatelný otevřený oheň, který je schopen být velmi snadno příčinou vzniku požáru.

S takovýmto požárem se vysočinští hasiči setkali o Filipojakubské noci v roce 2012 v Jaroměřicích nad Rokytnou. Vypuštěný lampion se zachytil v koruně stromu a začal hořet. Rozšíření požáru na strom zabránili až hasiči. Požár se obešel bez majetkové škody.

kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí  

vytisknout  e-mailem