HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Extrémnímu běhu hasičů Totman v Beskydech letos pomáhaly chytré hodinky

Ani drastická opatření v souvislosti s covidem-19 nebyla překážkou tomu, že se i letos na podzim mohl uskutečnit v Beskydech extrémní běžecký závod hasičů do vrchu „TOTMAN“ (TOTálně Mrtvý A Nepoužitelný hasič). Jubilejní dvacátý ročník se ale tentokrát konal individuálně – všem 14 zúčastněným hasičům a dvěma hasičkám zaznamenávaly výsledky výběhu z Ráztoky na Pustevny chytré hodinky.

Vítězem se stal stejně jako loni (11.10.2019) Lukáš Krpec z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK, stanice Frýdek-Místek), a to celkově i ve své věkové kategorii od 40 let výše. On osobně běžel 9.12.2020 odpoledne, on i jeho soupeři si přitom mohli vybrat individuální termíny ve stanoveném období 28.11. – 20.12.2020.

Jako druhý v celkovém pořadí se letos umístil Milan Smatana z HZS Olomouckého kraje (Územní odbor Jeseník), třetí David Sejkora z HZS MSK (Integrované bezpečnostní centrum MS kraje Ostrava). Stejné pořadí bylo zároveň i ve věkové kategorii nad 40 let. Kategorii do 40 let ovládl Lukáš Jelšík z HZS MSK (ÚO Nový Jičín).

Náročného závodu se zúčastnily i dvě dobrovolné hasičky z SDH Kopřivnice, a to Zuzana Hyvnarová a Michaela Melčáková.

Lukáš zvládl loni sedmiapůlkilometrovou trať z Trojanovic-Ráztoky (přesně 7,4 km, převýšení 570 metrů), 1 km po asfaltu, pak především po zelené turistické značce a na hřebeni po modré s cílem na vrcholu nově otevřené Stezky Valaška (660 metrů) téměř s dvouminutovým náskokem přesně za 43 minut. Letos byl cíl už před vstupem do uzavřené Stezky Valaška a Lukáš svůj výsledný čas stlačil na trati dlouhé 7,2 km pod 40 minut. Druhý Milan Smatana byl horší jen o necelou minutu.

Totmana tradičně organizuje Sportovní klub HZS Moravskoslezského kraje ve spolupráci s Českou hasičskou sportovní federací a HZS Moravskoslezského kraje. Vzhledem k epidemiologickým opatřením se nemohl start uskutečnit hromadně v původně plánovaném termínu 18.10.2020, proto byl uspořádán náhradní závod individuálně. Jednotliví závodníci své časy zaznamenávali spolu s postupem na chytré hodinky a výsledky zasílali pořadatelům.

„Věříme, že příští ročník 2021 už proběhne tradiční formou i s vyhlášením výsledků a občerstvením společně na jednom z nejznámějších míst v České republice – na Pustevnách,“ dodal hlavní organizátor Totmana Tomáš Melčák.

Lukáš Krpec je mistrem světa v triatlonu mezi hasiči, sbírá v této kategorii evropské a republikové úspěchy. Před třemi lety se stal mistrem ČR v dlouhém triatlonu, když mj. porazil svého rádce a kamaráda Petra Vabrouška: https://www.idnes.cz/sport/ostatni/moraviaman-2017.A170626_2335156_sporty_ald

Odkazy do noveho okna

Totman2020_Lukas_Krpec_hodinky

Totman2020_Lukas_Krpec_hodinky 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem