HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Extrémní srážkové úhrny vydatně zaměstnaly středočeské hasiče

Pro Středočeský kraj byla ve středu 28. června Českým hydrometeorologickým ústavem vydána výstražná informace, která kromě jiného upozorňovala na vydatný déšť. Na základě nočního vývoje byla tato informace ve čtvrtek upřesněna výstrahou na extrémní srážky, tzn. i extrémní stupeň nebezpečí pro okresy Beroun, Příbram a Praha-západ. Zejména v posledně jmenovaném okrese byla předpověď přesně naplněna. V celém kraji pak středočeští hasiči zasahovali u několika stovek událostí. 


Mapa srážek v 9:30 hodin

Ve čtvrtek 29. června od půlnoci do 16 hodin řešili hasiči 220 mimořádných událostí. Z toho téměř polovina jich byla v okrese Praha-západ. Nejvíce komplikací přinesl déšť ve městě Černošice, kde hasiči zasahovali u více než 50 událostí. Nejnáročnější bylo čerpání vody z mnoha míst, kdy zejména šlo o rodinné domy a chaty. Hasiči se také podíleli na evakuaci černošické základní školy, kde voda vnikla do opravovaných základů.

Spolu s drážními kolegy hasiči také zasahovali u sesuvu podmáčené půdy na rychlíkovou trať č. 171 mezi Prahou a Berounem. Do Černošic a jejich nejvíce zasaženého okolí bylo na pomoc už zasahujícím jednotkám dočasně přesunuto mimo poplachový plán jedenáct jednotek dobrovolných hasičů, například z Dobříše, Říčan a Mnichovic. Na pomoc vyjela také technika – speciální nákladní automobil Tatra T815-7 s výškou brodění 1,5 metru ze stanice Benešov, smykem řízený kolový nakladač ze stanice Mělník a univerzální dokončovací stroj ze Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu.

Vzhledem k velkému počtu událostí byla nejvíce postižená část okresu Praha-západ rozdělena na dva úseky a na stanici HZS Řevnice byl zřízen štáb velitele zásahu, odkud bylo řízeno nasazování jednotek ve třetím stupni požárního poplachu. Zároveň se profesionální i místní dobrovolní hasiči podíleli na činnosti povodňové komise, která průběžně zasedala v objektu zbrojnice jednotky SDH obce Černošice-Mokropsy.

Druhým nejvíce zasaženým okresem bylo Kladno. Zde jednotky hasičů vyjížděly na čerpání vody ze sklepů a preventivně působily proti stoupající vodě v Kladně, Stehelčevsi i na dalších místech. V Lidicích a Kladně hasiči zachraňovali posádky vozidel uvízlých v lagunách, které se vytvořily na vozovkách.

Přes dvacet událostí zaměstnalo jednotky požární ochrany na Příbramsku. Kromě nejčastějších činností – čerpání vody a odstraňování popadaných stromů a větví – byli hasiči povoláni také k lehce kuriózní nehodě. Mezi obcemi Čenkov a Hluboš vytahovali po půl deváté z potoka převrácený osobní automobil.

U všech těchto událostí ve Středočeském kraji zasahovalo ve čtvrtek do 16. hodiny celkem 224 jednotek hasičů s celkem 266 vozidly. Směna sloužící na operačním středisku byla navýšena o sedm příslušníků na celkový počet 17 osob. Po 16. hodině začaly srážky ustávat a situace se začala pozvolna vracet do normálu. V 18:00 hodin bylo na území kraje řešeno 25 mimořádných událostí.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
por. Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

Černošice-001

Černošice-001 

Detailní náhled

Černošice-002

Černošice-002 

Detailní náhled

Černošice-003

Černošice-003 

Detailní náhled

Černošice-004

Černošice-004 

Detailní náhled

Černošice-005

Černošice-005 

Detailní náhled

Černošice-006

Černošice-006 

Detailní náhled

Hluboš-007

Hluboš-007 

Detailní náhled

Hluboš-008

Hluboš-008 

Detailní náhled

Černošice-009

Černošice-009 

Detailní náhled

Černošice-010

Černošice-010 

Detailní náhled

Černošice-011

Černošice-011 

Detailní náhled

Černošice-012

Černošice-012 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem