Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Expozice požární ochrany ve Zbirohu otevřela slavnostně čtvrtou sezónu

V sobotu 27. dubna 2013 se návštěvníkům slavnostně otevřela Expozice požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky a vstoupila již do své čtvrté sezóny. 

Stříkačka Smékal z roku 1910Stříkačka Smékal z roku 1910Všichni, kteří v sobotu dorazili do areálu Hasičského záchranného sboru ČR, si vedle prohlídky vlastní expozice užili i bohatý doprovodný program, který se tentokrát odehrával ve znamení motta „Tam, kde se minulost setkává s budoucností“. Minulost byla představena více než 120 kusy historické hasičské techniky. Ta se divákům představila i při dynamických ukázkách. Jednu takovou si připravili i členové občanského sdružení Naše Hasičská Minulost a jednalo se o ukázku dobového nácviku s dvounápravovou ruční zápřahovou stříkačkou vyrobenou firmou Smékal v roce 1910. Cvičení se uskutečnilo podle metodiky vydané Zemskou ústřední hasičskou jednotou Království českého v roce 1899.
Budoucnost se v průběhu dne prezentovala ukázkami nové speciální techniky, kterou disponuje Záchranný útvar HZS ČR, a která není při zásazích hasičů běžně k vidění. Část předvedené techniky byla pořízená v letošním roce s využitím prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie.
PTS 10PTS 10Diváci tak mohli obdivovat například plovoucí transportér – PTS 10, což jeobojživelné pásové vozidlo určené k přepravě osob, materiálu a mobilní techniky na vodě i na souši. Dále hasicí tank SPOT 55, který je vybaven nádržemi na vodu a pěnidlo o celkovém objemu 13 000 litrů, dvěma čerpadly o celkovém výkonu 5 700 litrů za minutu a dvěma lafetovými proudnicemi.
Během ukázek se představil i vyprošťovací automobil, který předved, jak vypadá odtažení nepojízdné techniky.
Největší zajímavostí celého dne byl čelní nakladač s rypadlem HUDDIG, jehož velkým unikátem je i možnost ovládání tohoto stroje dálkově na vzdálenost přes 100 m. Díky použité technologii je možné pracovat se strojem i v prostoru, jež je pro jeho obsluhu nebezpečný. Jedná se například o demoliční práce na hořící budově, transport nalezené nevybuchlé munice apod.
Po celý den zpříjemňovala divákům atmosféru živá hudba.
 
Atmosféru otevření sezóny si můžete prohlédnout na fotografiích na:
http://www.hzscr.cz/fotogalerie/zbirozske-setkani-s-hasicskou-minulosti.aspx
Od této soboty tak denně mimo pondělí čeká na návštěvníky na více než 4 tisících metrech čtverečních 653 kusů exponátů.
Parní stříkačkaParní stříkačkaExpozice požární ochrany HZS ČR ve své hasičské části představuje techniku, se kterou hasiči zasahují na zemi, ve vzduchu i na vodě a která pochází z období od roku 1746 až prakticky do současnosti. Bylo by dobré si nenechat ujít pohled na všechny druhy stříkaček – od těch jednoduchých berlových, přes koněspřežné, parní stříkačku, velkou sbírku přívěsných motorových stříkaček až po cisternové automobilové stříkačky, výškovou techniku, záchranářský vrtulník nebo letadlo Čmelák upravené pro hašení požárů, a další speciální hasičskou techniku. Už jen v této sezóně bude k vidění požární automobil na podvozku Tatra T 70. Nově se představí například Praga RN AS 16 vyrobená v roce 1951, zapůjčená z Němčovic, nebo přívěsná stříkačka PPS 8, výrobce R. A. Smekal, zapůjčená po generální opravě z Trubína a další historická hasičská technika.
Od letošního roku bude rozšířena i část expozice zaměřená na civilní ochranu. Zde je možné navštívit zařízené podzemní velitelsko-štábní pracoviště, kryt určený pro nouzové ukrytí obyvatel, dozvědět se, jak se provádí speciální očista osob a techniky v případech jejich zamoření nebezpečnými látkami i s tím, v jakém prostředí a jakým způsobem se vyučovala civilní ochrana v minulém století. Prostřednictvím názorných ukázek i dobových předmětů, jako jsou ochranné obleky, masky, detekční přístroje, spojovací a další technika, se lze zajímavým způsobem seznámit s historií, posláním a hlavními úkoly civilní ochrany a ochrany obyvatelstva.
Expozice vyšetřovatelů příčin požárůExpozice vyšetřovatelů příčin požárůexpozici vyšetřovatelů příčin požárů se návštěvníci seznámí s celou řadou nejčastějších příčin vzniku požárů v domácnostech, například si mohou prohlédnout vyhořelý stolní počítač, kuchyňskou mikrovlnnou troubu, rychlovarnou konvici, propanbutanovou bombu a další drobnosti, které dokázaly způsobit skutečné požáry. Každého návštěvníka jistě překvapí, jak málo stačí, aby vznikl doma požár. Na vlastní oči zde také můžete vidět, jak vypadá vyhořelé auto, které zapálil nedopalek cigarety. Pro milovníky historie jsou připraveny kopie celých spisů o šetření vybraných požárů z 50., 70. a 90 let minulého století
To vše naleznete na adrese:
Areál Hasičského záchranného sboru ve Zbirohu
Švabín, Švabinská ulice, Loc: 49°51'29.34"N 13°45'7.911"E
Podrobnosti o Expozici požární ochrany naleznete na www.expozicezbiroh.cz
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem