Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evidence železničních přejezdů

Hasičský záchranný sbor ČR začíná užívat nový systém identifikace železničních přejezdů. Hasiči ho již vyzkoušeli v praxi. 

Značení přejezduZnačení přejezdu

Hasičský záchranný sbor ČR začíná v těchto dnech užívat nový systém číslování železničních přejezdů v České republice, který zajistila Správa železniční dopravní cesty. Přejezdy ve všech regionech ČR jsou nyní označeny nezaměnitelnými čísly, které umožňují jejich jednotnou, jednoduchou a jednoznačnou identifikaci.


Pokud na železničním přejezdu dojde k mimořádné události (dopravní nehoda, překážka na přejezdu aj.) a dotyčný občan ji nahlašuje na linku tísňového volání 112, popř. další tísňové linky, měl by pro přesnou identifikaci uvést rovněž konkrétní číslo přejezdu.


24 hodin denně fungující operační a informační střediska Hasičského záchranného sboru ČR nyní disponují  celorepublikovou databází, která umožňuje rychle a jednoznačně určit, o který železniční přejezd se přesně jedná. Vyloučí se tak možné omyly, které byly v minulosti příčinou některých tragédií.

 
Díky tomuto systému jsou železniční přejezdy v ČR bezpečnější. Kromě samotného čísla přejezdu s GPS souřadnicemi mají operační a informační střediska HZS ČR v databázi nově k dispozici vždy také kontakty na příslušného výpravčího a dispečera, který za daný úsek trati odpovídá. Pokud tedy máme nahlášenu mimořádnou událost a od nahlašovatele zjistíme, že je to železniční přejezd konkrétního čísla, pak si jej snadno najdeme i na mapě a ihned kontaktujeme příslušného výpravčího, pří. dispečera, aby zastavil provoz na inkriminovaném úseku železniční trati. Výpravčí pak díky číslu daný železniční přejezd snadno identifikuje.   Mezitím jsou na místo vyslány jednotky požární ochrany a další složky integrovaného záchranného systému, které databází čísel přejezdů rovněž disponují. Tento systém tak nejen urychluje pomoc lidem v nouzi, ale předchází i možným nedorozuměním a ohrožení samotných zasahujících záchranářů,“ říká plk. Ing.Luděk Prudil, ředitel odboru operačního řízení MV-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

 
V posledních hektických dnech také již HZS ČR eviduje první případy využití nového systému v praxi. Např. v pátek 31.7. 2009 zůstalo uvězněné osobní auto na železničním přejezdu v Pňovanech (Plzeňsko). Právě jednotné číslování železničních přejezdů pomohlo k rychlé identifikaci místa nehody a včasnému zastavení provozu na trati.

 
Podle dostupných informací je do systému jednotné identifikace zapojeno více než 8 000 železničních přejezdů v celé ČR.Systém je jednotný pro železniční přejezdy na drahách celostátních a regionálních ve vlastnictví státu, pro železniční přejezdy na drahách regionálních nevlastněných státem i pro železniční přejezdy na vlečkách.V současnosti u HZS ČR probíhá proces implementace veškerých dat, které sbor obdržel od Správy železniční dopravní cesty.

A jak jsou železniční přejezdy vlastně značeny?

Označení se skládá z velkého písmena P (přejezd), následuje unikátní pořadové číslo. Číslo přejezdu je na samolepící folii, která se umísťuje:
  • u přejezdů zabezpečených pouze výstražným křížem na rubovou stranu ramene výstražného kříže na obou stranách přejezdu (v případě více výstražných křížů na žel. přejezdu – na všechny výstražné kříže),
  • u přejezdů zabezpečených přejezdovým zabezpečovacím zařízením na rubovou stranu světelné skříně výstražníku přejezdového zabezpečovacího zařízení na obou stranách přejezdu (případně na světelných skříních všech výstražníků).
Černé číslice o velikosti 5 cm jsou umístěny na bílé samolepící fólii o rozměrech 21x7 cm.

 
Pozn.: Přejezdy na vlečkách v uzavřených areálech nejsou číslovány. Rovněž se nečíslují přechody v železničních stanicích, které nejsou označeny výstražným křížem.

 
Kromě výše zmíněného nového systému očíslování železničních přejezdů mohou občané při nahlašování mimořádné události na tísňové linky využít rovněž silniční čísla přejezdů. Ta jsou umístěna na čelní straně dopravní značky označující daný přejezd. Těmito čísly však nejsou na rozdíl od výše popisovaného systému označeny všechny přejezdy v ČR.

 
Na webu www.hzscr.cz/clanek/tisnova-volani-v-ceske-republice.aspx je dostupná velmi užitečná publikace „Víš odkud voláš o pomoc na tísňovou linku 112?“ Brožura přehledným a atraktivním způsobem seznamuje čtenáře s  možnostmi, jak se na různých místech (město, obec, silnice, železnice, vodní toky, terén, významné budovy, rozhledny atd.) rychle zorientovat a při tísňovém volání co nejpřesněji určit místo mimořádné události. 
 
 
 
 
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: petr.kopacek@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem