HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evidence letních táborů může pomoci i hasičům

K létu a prázdninám patří neodmyslitelně dětské letní tábory. Co udělat pro jejich lepší zabezpečení? Informujte o něm hasiče. Hasičský záchranný sbor eviduje dětské tábory prostřednictvím webové aplikace, díky které může v případě mimořádné události místo konání lokalizovat a včas poskytnout potřebnou pomoc. 

https://tabory.izscr.cz/

tábor.jpgAplikace slouží k evidenci dat o dětských táborech, školách v přírodě či zotavovacích akcích, které mohou být využity v rámci zásahů složek integrovaného záchranného systému. Veškerá uvedená data jsou použita výhradně pro potřeby složek IZS pro včasné poskytnutí potřebné pomoci v případě mimořádných událostí.

Ohlášení konání akce prostřednictvím portálu https://tabory.izscr.cz/ nenahrazuje případnou povinnost pořadatele ohlásit tábor orgánům ochrany veřejného zdraví (OHS). Tuto povinnost mají všichni pořadatelé táborů delších než 5 dnů pro více než 30 dětí mladších 15ti let. Do aplikace je však možné, a ze strany hasičského záchranného sboru také vítané, pokud zde budou nahlášeny i menší tábory a zotavovací akce, které mají méně než 30 účastníků.

Evidována jsou tato data:

  • název a popis tábora
  • adresa tábora včetně souřadnice (s možností zaměření přímo v mapě)
  • termín konání tábora
  • organizátor
  • hlavní vedoucí
  • telefonní kontakt na vedoucího a telefonní kontakt do místa tábora
  • počet dětí a počet dospělých

Data jsou v systému složek IZS využívána v mimořádných situacích. Díky údajům ze systému může krajské operační a informační středisko HZS kraje  přesně lokalizovat tábor při hlášení mimořádné události v místě konání, například v případě požáru, úrazu, ale také při ohrožující meteorologické situaci jako jsou přívalové deště nebo pády stromů po silném větru. 

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: Ilustrační (zdroj wikipedia.cz)

vytisknout  e-mailem