HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Energocentrum pomohlo v nemocnici jako náhradní zdroj

Jako náhradní zdroj elektrické energie pro jídelnu a kuchyni Fakultní nemocnice Olomouc posloužil v sobotu 9. března kontejnerový systém, tzv. energocentrum HZS Olomouckého kraje. Ve spolupráci s technickými specialisty nemocnice a našimi spojovými techniky proběhla v pátek zkouška systému, během soboty pak zařízení zajišťovalo elektrickou energii pro celou budovu při plánovaném dlouhodobém výpadku. 

IMG_7644.JPG

Stravovací provoz nemá jako jeden z mála objektů v areálu nemocnice náhradní zdroj, a tak byla na žádost zdravotnického zařízení kvůli rekonstrukci a úpravám v síti vysokého napětí FNOL využita mobilní elektrocentrála hasičů. Díky jejímu zapojení jsme společně prověřili budoucí provizorní řešení v případě krizové situace a zajištění alespoň základní akceschopnosti provozu, který připravuje stravu pro celé zdravotnické zařízení, mimo jiné i speciální dietní pokrmy pro pacienty.  

Energocentrem disponujeme od roku 2017, dostali jsme jej darem od Olomouckého kraje. Kontejner je určen jako náhradní zdroj elektrické energie. Využíváme jej v případech, kdy je například kvůli rozsáhlým rekonstrukcím či při opravách náhradních zdrojů ve strategicky důležitých objektech nutné zajistit elektrickou energii. Nasazen by byl samozřejmě i při zásazích spojených s rozsáhlými výpadky způsobenými živelnými pohromami v rámci celého Olomouckého kraje.

Dislokován je na centrální hasičské stanici v Olomouci. Elektrocentrálou sice není možné nahradit dodávku elektrické energie do celého města, ale lze ji použít pro napájení samostatných objektů nebo skupin objektů. V Olomouckém kraji disponujeme celkem třemi kontejnerovými systémy a přívěsem. Zařízení se dají využít jako elektrocentrály pro případ rozsáhlého výpadku elektrické energie.

IMG_9344.jpgIMG_9346.jpg

Technická specifikace Kontejnerového energo centra

Kontejnerové energo centrum je mobilní záložní zdroj v technologickém kontejneru. Uvnitř se nachází dieselagredát C13, 400 kVA. Provoz je možný v širokém spektru klimatických podmínek.

Charakteristika dieselagregátu:

  • výkon dieselagregátu je 400 kVA PRIME,
  • třída stability výstupního napětí a kmitočtu – G3,
  • vysoká schopnost skokového převzetí zátěže,
  • rozvaděč s hlavním jističem a vývodovým polem,
  • zásuvkové výstupy v soustavě TN-S (2 ks 125A, 4 ks 63A, 4 ks 32A),
  • výstup s kabelovými oky (svorkovnice) v soustavě TN-C,
  • zásuvkové výstupy v soustavě TN-C (2ks 125A, 2ks 63A).

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
M: lucie.balazova@hzscr.cz
M: olk.mluvci@hzscr.cz
 

Odkazy do noveho okna

IMG_7638

IMG_7638 

Detailní náhled

IMG_7642

IMG_7642 

Detailní náhled

IMG_7644

IMG_7644 

Detailní náhled

IMG_7662

IMG_7662 

Detailní náhled

IMG_7667

IMG_7667 

Detailní náhled

IMG_9344

IMG_9344 

Detailní náhled

IMG_9346

IMG_9346 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem