HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Elektronická cigareta jako příčina vzniku požáru

V předchozích letech došlo k nékolika požárům, kdy příčina vzniku požáru souvisela s provozem elektronické cigarety. 

Ta funguje tak, že při vdechnutí vzduchu je nejprve sepnut podtlakový spínač, který připojí akumulátor na elektrickou spirálu, která je umístěna v kovovém knotu napuštěném dýmotvornou látkou. U některých cigaret je uváděn glykol. Spirála se rozžhaví až do červeného svitu, což odpovídá teplotě převyšující 600 °C. Vytvořený dým je vdechován přes kapsle plněné roztokem obsahujícím nikotin (v různých koncentracích - případně bez nikotinu) a rozličná ochucovadla.

Jeden z prvních evidovaných případů požáru elektronické cigarety se stal v Ostravě. Při ohledání místa požáru bylo zjištěno, že uživatelka bytu zakoupila elektronickou cigaretu. O dva dny později, přibližně v 01.00 hodin, dala elektronickou cigaretu do nabíječky a poté do zásuvky. Cigaretu položila na kuchyňskou linku a nabíječku zasunula do zásuvky nad kuchyňskou linkou. V bytě byla se svým přítelem. Ten spal na posteli ve vzdálenosti přibližně dva metry od kuchyňské linky. V čase kolem 06.00 hodin ucítil na posteli u nohou teplo, probudil se a uviděl na okraji postele asi 0,5 metru vysoké plameny. Přikrývkou plameny zlikvidoval.
Ohledáním místa požáru bylo zjištěno, že došlo k „vystřelení" baterie z elektronické cigarety směrem na postel. Zbytky baterie byly roztroušeny na různých místech ve směru od elektronické cigarety k místu, kde došlo k plamennému hoření postele (vzdálenost přibližně 2 m).

Příčina vzniku požáru
Pro zjištění konkrétního důvodu „vystřelení" baterie z elektronické cigarety byla celá cigareta a zbytky baterie z místa požáru odebrány a odeslány k expertiznímu zkoumání na Technický ústav požární ochrany Praha.
Na základě jejich zkoumání bylo vypracováno odborné vyjádření, ve kterém se mimo jiné konstatuje, že elektronická cigareta byla poškozena v důsledku exploze a následného vystřelení akumulátoru Li-Pol z obalu cigarety. Akumulátor Li-Pol slouží k napájení elektronických obvodů a žhavicího vlákna cigarety. Exploze akumulátoru může nastat vlivem jeho přehřátí buď vnitřním zkratem, působením teploty z vnějšího tepelného zdroje nebo velkým nabíjecím proudem při nabíjení. Vzhledem k tomu, že v akumulátoru je použit prvek lithium, dojde vzhledem k chemickým vlastnostem lithia skoro vždy ke vzniku požáru (dochází k rozkladu hydridu lithného na lithium a vodík, kde oba prvky jsou na vzduchu velmi reaktivní).
Na zbytcích vnitřku akumulátoru nebyly nalezeny stopy po působení zkratu a akumulátor byl umístěn na kuchyňské lince za normální pokojové teploty. Příčinou exploze bylo přehřátí akumulátoru při nabíjení. Přehřátí akumulátoru nastane nadměrným proudem při poruše nabíječky.
 


nprap. Ing. Kamil Klar

Odkazy do noveho okna

Nalezené zbytky elektronické cigarety včetně nabíječky

Nalezené zbytky elektronické cigarety vč... 

Detailní náhled

Ohnisko vzniku požáru

Ohnisko vzniku požáru 

Detailní náhled

Poloha elektronické cigarety nalezené na kuchyňské lince

Poloha elektronické cigarety nalezené na... 

Detailní náhled

Vyhoření postele, kde probíhalo plamenné hoření

Vyhoření postele, kde probíhalo plamenné... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem