HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dvoumilionová škoda při požáru rodinného domu ve Hvozdnici

V úterý 27. února v 16.17 hodin byl na tísňovou linku středočeských hasičů oznámen požár rodinného domu v obci Hvozdnice v okrese Praha-západ. 

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče z Řevnic a Jílového a jednotky SDH obcí Davle, Hvozdnice, Mníšek pod Brdy a Štěchovice. V rámci mezikrajské výpomoci zamířila do Hvozdnice také jednotka HZS hlavního města Prahy ze stanice HS-8 Radotín. Odvolána byla výšková technika, kterou nebylo možné na místě ustavit.

Při příjezdu první jednotky byla požárem plně zasažena polovina objektu o půdorysu ve tvaru písmene L, ze které už šlehaly plameny ze střechy. Velitel zásahu rozdělil místo na tři úseky, kdy na jednom z nich se jednotky zaměřily na ochranu vedle stojícího domu jedním C proudem. Dalších šest proudů bylo nasazeno přímo na hořící objekt, ze kterého hasiči zachránili dva psy a vynesli také desetikilogramovou propanbutanovou lahev.

Dostatek hasební vody byl zajištěn z rybníka, který byl kousek za zasaženým domem. Požár se tak podařilo lokalizovat v 17.40 hodin. Hasiči pak začali s rozebíráním střešní konstrukce, kontrolou termokamerou, dohašováním objevených skrytých ohnisek a s vynášením věcí z domu. Následně velitel zásahu přistoupil k redukci jednotek a ve 20.12 hodin ohlásil operačnímu středisku likvidaci.

Celý zásah byl vzhledem k mrazivému počasí velice náročný, teplota vzduchu se pohybovala kolem deseti stupňů pod nulou. Vhod tak přišel horký čaj, který zajistila starostka obce. Ta zároveň sehnala multikáru na posyp zledovatělé vozovky kolem čerpacího stanoviště i místa zásahu.

Do středečního rána zabezpečila dohlídku nad požářištěm hvozdnická dobrovolná jednotka, která svoji činnost ukončila po deváté hodině, kdy na kontrolu přijel velitel čety z řevnické stanice. Dopoledne se na místě sešel vyšetřovatel požárů s experty Technického ústavu požární ochrany Praha a společně celý dům i jeho okolí prozkoumali. Příčina vzniku požáru bude stanovena po analýze získaných poznatků. Vyšetřovacích verzí je zatím několik, ale zcela vyloučeno bylo úmyslné zapálení.

Přímé škody byly vyčísleny na dva miliony korun, uchránit se podařilo majetek v částce půl milionu. Při požáru ani v průběhu zásahu nebyl nikdo zraněn.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem