HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dvě oběti po pádu rakouského letadla u letiště na Opavsku

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly ve čtvrtek 16.8.2012 odpoledne v Dolním Benešově, místní části Zábřeh (okres Opava) u tragické nehody čtyřmístného jednoplošníku Socata Rallye. Pád letadla na pole nedaleko zdejšího letiště nepřežili dva pasažéři z Rakouska – ročníky 1945 a 1970.
 
Operační středisko hasičů bylo o pádu letadla informováno ve čtvrtek odpoledne krátce před půl druhou. Na místo byly vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic Hlučín a Opava, s nimi dvě jednotky dobrovolných hasičů – Dolní Benešov a Bolatice.
 
Při příjezdu k letadlu se již rychlá záchranná služba postarala o obě těla a lékař konstatoval dvě úmrtí. Hasiči zajistili místo nehody, asistovali zdravotníkům, natáhli hadice kvůli případnému požáru, ale žádný plamen ani dým se naštěstí neobjevil. Letadlo leželo s rozpůleným trupem, jedno křídlo utržené.
 
Hasiči objevili pod letadlem menší únik leteckého benzínu. Vzhledem k tomu, že do příjezdu letecké inspekce nesmějí s vrakem letadla manipulovat, podsunuli pod místo pomalého úkapu nádobu na jímání paliva. Až po podrobné prohlídce a zdokumentování leteckou inspekcí budou moci vrak posunout a zjistit případný únik benzínu do půdy se strništěm.
 
Místo nehody v tuto chvíli kontroluje jednotka HZS MSK ze stanice Hlučín, která zde zřejmě bude hlídat a asistovat podle potřeby až do ukončení dokumentace leteckou inspekcí. Ta by měla na místo pádu letadla dorazit po 17. hodině.
 
Letecká inspekce by měla zjistit příčinu havárie (technická závada, zdravotní komplikace pilota, jiná příčina…) a určit, kdo z mužů letadlo pilotoval.
 
Nehoda podobného typu letadla se stala v jiné části areálu letiště zhruba před dvěma lety. Tehdy oba cestující přežili, vyvázli se zraněními.
 
Video a další foto z HZS MSK je na: http://www.hasici.tv/zasahy/dve-obeti-po-padu-rakouskeho-letadla-u-letiste-na-opavsku/0-0-151
Odkazy do noveho okna

DNleteckaDolniBenesov (1)

DNleteckaDolniBenesov (1) 

Detailní náhled

DNleteckaDolniBenesov (11)

DNleteckaDolniBenesov (11) 

Detailní náhled

DNleteckaDolniBenesov (13)

DNleteckaDolniBenesov (13) 

Detailní náhled

DNleteckaDolniBenesov (4)

DNleteckaDolniBenesov (4) 

Detailní náhled

DNleteckaDolniBenesov (8)

DNleteckaDolniBenesov (8) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem