HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dvacetiletý Hasík je aktivní i ve Středočeském kraji

Preventivně výchovný program „Hasík CZ – Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva“ letos oslavil dvacet let svého trvání. 

Jeho autory jsou Bohdan a Štěpán Mikulkovi, příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, kteří už dlouhé roky slouží na stanici v Bruntále. K rozvoji programu významně přispěli také Ing. Jiří Horáček, bývalý ředitel HZS Olomouckého kraje, a psycholog Mgr. Miroslav Piňos.

000.jpg

Vrcholem oslav bylo slavnostní setkání autorů projektu a dlouholetých instruktorů, které před několika dny hostila Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. V aule školy bylo při této příležitosti oceněno 38 nejaktivnějších „hasíkovských“ instruktorů a dalších osobností, které se podílely na vzniku a rozvoji programu. Diplomy a pamětní plakety předával náměstek generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Ing. Miloš Svoboda spolu s Mgr. Miroslavem Piňosem – více zde.

Mezi oceněnými byli také zástupci HZS Středočeského kraje - náměstek ředitele pro prevenci a civilní nouzovou připravenost plk. Ing. Jan Ryšavý, kpt. Ing. Mgr. Hynek Černý z úseku prevence HZS Beroun a velitel JSDH Brandýs nad Labem Jaroslav Dušek, který je „hasíkovcem“ od roku 2008 a patří mezi prvotní propagátory programu z řad středočeských dobrovolných hasičů. Plukovník Ryšavý se zasloužil o vytvoření podmínek a zajištění finančních prostředků pro zahájení pilotních školení instruktorů. Od roku 2010, kdy se Středočeský kraj oficiálně jako pátý v republice k programu připojil, preventivní program Hasík CZ také plně podporuje. Kapitán Černý byl jedním z prvních instruktorů v kraji a s programem navštěvuje školy v okrese Beroun už od roku 2006, kdy začala realizace programu Hasičským záchranným sborem ČR.

Všichni tři tak ukázali cestu dalším nadšencům, kterým všem dohromady patří bezesporu velké uznání a poděkování, protože často vykonávají instruktorskou činnost na úkor svého volného času a starají se i o výchovu svých následovníků. V současnosti jsou vyškolení lektoři na téměř čtyřiceti místech v kraji.

Řady instruktorů preventivně výchovného programu Hasík CZ se ve Středočeském kraji nedávno opět rozrostly o pět hasičů a hasiček z řad příslušníků HZS Středočeského kraje i členů SDH. Nově proškolení instruktoři úspěšně absolvovali intenzivní kurz ve školicím středisku v Kamenici, který osobně vedli bratři Mikulkové s Mgr. Miroslavem Piňosem. Mezi účastníky byli i budoucí instruktoři z několika sousedních krajů.

Další kurz pro nové zájemce, tradičně rozdělený do dvou na sebe navazujících částí, se bude konat v říjnu a listopadu příštího roku. Bližší informace podá kpt. Ing. Hana Pinkasová Dejlová – mail: hana.pinkasova@sck.izscr.cz.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem