HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Druhý stupeň požárního poplachu při požáru chaty v obci Petrov

V úterý 4. prosince dvě minuty před patnáctou hodinou byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen požár chaty v katastru obce Petrov v místní části Haway. 

Operační důstojník k události v okrese Praha-západ vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic Jílové a Říčany a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Štěchovice a Jílové u Prahy. V době příjezdu první jednotky byla třípodlažní chata o rozměrech 8 x 5 metrů požárem zasažena z větší části a druhá blízko stojící chata už částečně hořela také.

Hasiči se pomocí pěti C proudů nejprve zaměřili na ochranu okolních chat, protože hrozilo nebezpečí, že požár přeskočí na další objekty. Na místě se nacházel jeden z obyvatelů chaty, který měl na rukou popáleniny, které mu nejprve ošetřili hasiči, poté byl předán posádce přivolané zdravotnické záchranné služby a následně transportován do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady na popáleninové centrum.

Z důvodu nedostatku hasební vody vyhlásil velitel zásahu druhý stupeň požárního poplachu. K požáru tak postupně vyjely ještě jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Štěchovice, Okrouhlo, Těptín, Hradištko a Kamenný Újezdec. Zároveň bylo na místním potoce zřízeno čerpací stanoviště.

Hasičům se nakonec podařilo před požárem uchránit třetí chatu. Asi po hodině byla velitelem zásahu ohlášena lokalizace požáru. Následovalo dohašování a vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery. Krátce před osmnáctou hodinou byl zásah ukončen a většina jednotek se vrátila zpět na základny. Na místě byla ponechána jílovská dobrovolná jednotka na tříhodinovou dohlídku požářiště. Po dobu zásahu držely jednotky SDH obcí Dolní Jirčany a Říčany pohotovost na vlastních zbrojnicích.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na jeden milion korun, hodnota uchráněného majetku částkou 300 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla neodborná instalace topidla a kouřovodu.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem