HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Druhý stupeň poplachu při požáru haly ve Volenicích na Příbramsku

V sobotu 29. července v 19 hodin přijala operátorka tísňové linky 112 informaci o blíže neurčeném požáru v zemědělském areálu v obci Volenice na Příbramsku. 

Na základě dalších telefonátů operační důstojník vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu, vyslal na místo sedm jednotek hasičů a dále vyžádal tři jednotky v rámci mezikrajské spolupráce od HZS Jihočeského kraje. Celkem bylo na místě soustředěno čtrnáct vozidel, převážně cisteren.

Průzkumem byl zjištěn požár zemědělského objektu, ve kterém bylo uskladněno krmivo pro dobytek. Velitel zásahu na místě řídil hasební práce, které probíhaly současně z několika stran. Zároveň byla pomocí cisteren zajištěna kyvadlová doprava vody. Díky efektivnímu zásahu se požár rozšířil pouze na polovinu haly a nedošlo k ohrožení přibližně 150 býků v sousedním objektu. Po částečném uhašení začaly jednotky s rozebíráním střešní konstrukce a dohašováním skrytých ohnisek.

Za čtyři hodiny byl požár lokalizován a došlo ke snížení počtu zasahujících hasičů. Současně byl snížen poplachový stupeň. Krátce před půlnocí zajistila místní dobrovolná jednotka stravu pro zasahující hasiče. Po půlnoci byla ukončena spolupráce s jihočeskými jednotkami, které se vrátily na své základny. Likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu v neděli v půl páté ráno. Na dohlídku požářiště byly ponechány dobrovolné jednotky Rožmitál pod Třemšínem a Volenice.

Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Požárem vzniklá škoda byla vyčíslena na tři miliony korun, stejně jako uchráněné hodnoty. Příčinami jeho vzniku se zabývá vyšetřovatel. Zálohu stanice Příbram pro případ vzniku další mimořádné události v jejím hasebním obvodu zajistila jednotka dobrovolných hasičů z Příbrami.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje 

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem