HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Druhý stupeň poplachu při požáru domu v obci Malovidy

Ve středu 2. května v 12.45 hodin byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen požár domu v obci Malovidy, která patří pod Rataje nad Sázavou. 

Už z prvotního ohlášení bylo zřejmé, že půjde o požár většího rozsahu. Volající navíc uvedl, že v ohrožení je i nádrž s plynem, proto operační důstojník vyslal k události také jednotky z druhého poplachové stupně. Do Malovid tak postupně zamířili profesionální hasiči ze stanic Kutná Hora a Uhlířské Janovice a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Rataje Nad Sázavou, Uhlířské Janovice, Sázava, Horní Kruty, Divišov a Kácov.

První jednotka byla na místě asi za čtvrt hodiny. V té době byla požárem zasažena už celá střecha domu o rozměrech přibližně 20 x 8 metrů a požár se rozšiřoval i na okolní chaty a domy. Plameny zasáhly také zahradní vegetaci, včetně vzrostlých tújí.

Hasičům v dýchací technice se podařilo za využití několika C proudů a vysokotlaku zabránit rozšíření požáru na okolní budovy. Po lokalizaci požáru probíhalo na místě vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek pomocí termokamery. V garáži bylo nalezeno zcela shořelé osobní vozidlo a několik tlakových lahví.

Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Škoda vzniklá požárem byla odhadnuta na 1,1 milionu korun. Včasným zásahem hasiči uchránili majetek asi za dva miliony. Požár se obešel bez zranění. Nařízenou průběžnou kontrolu požářiště zajistí do ranních hodin místní jednotka Rataje nad Sázavou.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem