HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Druhý poplachový stupeň při požáru rodinného domu v Ondřejově

V úterý 4. března dvě minuty před dvacátou hodinou byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen požár rodinného domu v obci Ondřejov v okrese Praha-východ. 

K události vyslal operační důstojník jednotky profesionálních hasičů ze stanic Říčany a Benešov a dobrovolné jednotky obcí Ondřejov, Turkovice, Lensedly a Senohraby.

V době příjezdu první jednotky byla požárem zasažena část střechy a požár se dále rozšiřoval na ostatní části domu. Velitel zásahu vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu a zažádal o posily, k místu tak vyrazily i jednotky SDH Zvánovice a Hrusice.

Hasiči v dýchací technice se zaměřili nejen na likvidaci požáru, ale zároveň se snažili uchránit i okolní budovy. Celkem tak bylo nasazeno šest vodních proudů C a vysokotlak. Ještě před příjezdem hasičů se požár pokusil hasit majitel, který se při tom nadýchal kouře a zároveň se i popálil, takže bylo nutné přivolat také zdravotnickou záchrannou službu. Ta zraněného muže následně transportovala do nemocnice.

Požár se podařilo lokalizovat za necelé dvě hodiny od jeho ohlášení. Následovalo rozebírání střešní konstrukce, vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich dohašovaní. Na místě byla ponechána do ranních hodin „domácí“ ondřejovská jednotka na dohlídku. Ve středu ráno byl celý objekt i se sousední stodolou opět zkontrolován termokamerou. Vše bylo v pořádku, a tak mohla být ohlášena likvidace požáru s tím, že zástupci majitele byl ještě nařízen 12hodinový dohled.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 1,5 milionu korun, včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty za přibližně osm milionů korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem