Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Drahoslav Ryba ocenil profesionální zásah pražských hasičů při požáru hotelu

23. 1. 2018 (Nicole Zaoralová) - V sobotu 20. ledna 2018 v 18 hodin došlo v Praze v Náplavní ulici k požáru hotelu. 

„Celý zásah hodnotím velmi pozitivně. Ve složitých podmínkách hasiči odvedli velmi dobrou práci a podařilo se jim zachránit většinu osob. Podrobněji budeme zásah vyhodnocovat, a to jak po stránce zásahové činnosti, tak po stránce výkonu státního požárního dozoru, například se bude hodnotit, zda byly dodrženy všechny předpisy. To je ale v tuto chvíli předmětem šetření.“ řekl k celé události generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba

V 18:03 hodin byl požár nahlášen na operační středisko hasičů a v 18:06 byla na místě požáru první jednotka. Již při prvotním průzkumu bylo zřejmé, že z důvodu většího počtu ubytovaných osob budou na místě potřeba další síly a prostředky. V prvních minutách byl také zřízen štáb velitele zásahu. 

Celý objekt byl silně zakouřen, bylo nutné klienty hotelu evakuovat a z důvodu členitého prostoru uvnitř objektu hrozilo nebezpečí ztráty orientace. Hasiči zasahovali ve dvou bojových úsecích. Krajské operační a informační středisko na místo postupně vyslalo celkem 17 jednotek - 10 profesionálních jednotek pražských hasičů, chemickou jednotku z Petřin, jednotku Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a 6 jednotek dobrovolných hasičů. Zbylé pražské dobrovolné jednotky byly povolány k záloze na vlastních stanicích k pokrytí území hl. m. Prahy.“ popisuje situaci mluvčí pražských hasičů mjr. Martin Kavka.

Postupně byl na místě zásahu vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Dopravu v okolí zásahu řídila Policie České republiky. Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy vyslala k události vozidlo Atego, byl aktivován traumaplán, který byl odvolán po 20. hodině. 

Na místo se dostavil krajský ředitel HZS hl. m. Prahy, brig. gen. Roman Hlinovský, primátorka Adriana Krnáčová a radní pro bezpečnost Libor Hadrava. Hasiči během zásahu zachránili pomocí vyváděcích masek celkem 34 osob vnitřkem budovy i pomocí výškové techniky. 9 osob bylo zraněných, z toho 2 profesionální hasiči, kteří byli zraněni lehce. 2 osobám již záchranáři nemohli pomoci. 

Lokalizace požáru byla nahlášena v 21:01 hodin. Již během zásahu byli na místě vyšetřovatelé příčin požáru. V 22:26 hodin poslední přítomná jednotka provedla závěrečné rozebírací práce a hledání skrytých ohnisek. Objekt byl předán Policii ČR. 

Nyní probíhá další šetření Policií ČR. 

Fotogalerii naleznete na http://www.hzscr.cz/clanek/pri-pozaru-v-prazskem-hotelu-zemreli-dva-lide-hasici-zachranili-34-osob.aspx

Mediální kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem